Európai strandokat támadhat az Iszlám Állam?

Európai tengerparti üdülőhelyek elleni támadásokra készül a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet – írta kedden a Bild című német lap a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) értesülésére hivatkozva.

A beszámoló szerint a BND-t az olasz hírszerzés arról tájékoztatta, hogy mozgóárusnak álcázott terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken. A feltételezett forgatókönyv alapján a merénylők tömött strandokon automata fegyverrel lövöldözni kezdenek, majd működésbe hozzák a testükre erősített robbanószerkezetet.

“Meglehet, hogy az IÁ a terror egy új dimenzióját akarja létrehozni” a biztonságosnak hitt nyaralóhelyek megtámadásával – mondta a Bildnek a BND egy magas beosztású munkatársa, rámutatva, hogy “a strandokat alig lehet védeni”.

Az olasz hírszerzés szerint a támadók az afrikai Szenegálból érkezhetnek, az IÁ-val szövetséges Boko Haram nigériai terrorszervezet támogatói lehetnek.

A Bild idézett olasz sajtójelentéseket is, amelyek szerint a lehetséges terroristák szenegáli kereskedők közül kerülhetnek ki, akik rendszeresen utaznak Afrika és Olaszország között legálisan. Az IÁ legutóbb tavaly júniusban követett el az olasz hírszerzés által lehetségesnek tartott támadásokhoz hasonló merényletet. A Földközi-tenger egyik legnépszerűbb észak-afrikai üdülőhelyén, a tunéziai Szúszában 38 külföldi turistát lőtt le egy terrorista.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez