Az oroszok több mint fele visszaállítaná a Szovjetuniót

Ahogy nálunk, a posztszovjet országokban is él egyfajta nosztalgia a rendszerváltás előtti időszak iránt. Magában Oroszországban is tartja magát a trend, derül ki a nem állami Levada Központ héten közölt felméréséből.

A márciusban készített közvélemény-kutatás szerint az orosz társadalom 58 százaléka venné szívesen, ha feléledne a Szovjetunió, illetve örülne egy új szocialista rendszernek. A magas arány ellenére csupán 14 százalék gondolja komolyan, hogy esély is volna ilyesmire. A Szovjetunió újjáélesztését 31 százalék ellenzi, tíznek pedig nincs véleménye.

A mostani számok alig különböznek a tíz évvel ezelőtti hasonló felmérés eredményeitől. Viszont néhány dologban mégis történt változás.

Vlagyimir Putyin hatalomra kerülésekor, 2000-ben, az oroszok 75 százaléka sajnálta, hogy felbomlott a szovjet birodalom. Ma már csak 56 százalék gondolja így.

Most az orosz társadalom 51 százaléka véli úgy, hogy meg lehetett volna akadályozni a Szovjetunió széthullását, 33 százalék szerint viszont ez elkerülhetetlen volt. 2000 márciusában az első véleménnyel 62, a másodikkal 26 százalék értett egyet.

Kép: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez