Elérte Daraját a szíriai segélykonvoj

Ezt közölte az ENSZ csütörtökön. Staffan de Mistura, a szíriai konfliktus politikai rendezéséről szóló béketárgyalásokon közvetítő ENSZ-különmegbízott közölte, a konvojok belépését megelőzően a világszervezet munkatársai arról tettek jelentést, hogy a felkelők kezén lévő Daraja városban gyerekek és civilek vannak, akik sürgősen élelmiszerre és gyógyszerekre szorulnak.

Mistura megjegyezte, hogy a segélyek egyes területekre történő eljuttatásának damaszkuszi hátráltatása elfogadhatatlan, illetve a segélyek szállításának folyamatában “szerény” előrelépés történt.

Az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet hétfőn közzétett, a darajai hordóbombázásokról szóló videóban szólított fel a városba történő segélyszállításra. A felvételt a Youtube videómegosztón lehet megtekinteni. 

A szíriai Vörös Félhold eközben közölte, az eddigi egyik legnagyobb humanitárius segélyszállítmány indult el a Homsz tartományban lévő, felkelők irányította Rasztán városába. A konvoj 65 megrakott teherkocsiból áll, és azóta el is érte Rasztánt.

Az ötödik éve harcok sújtotta közel-keleti ország északi területein az utóbbi napokban újra fellángoltak a harcok, a genfi béketárgyalásokon való részvételét felfüggesztő, az ellenzék egy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) korábban közölte, a kormányerők Rasztán, Homsz és Aleppó városok elleni támadásával gyakorlatilag véget ért a február végén életbe lépett fegyvernyugvás Szíriában.

A Szaúd-Arábia támogatta HNC a hét elején jelentette be, hogy képviselői távoznak Genfből, de hátrahagy egy szakértői csoportot, hogy technikai jellegű egyeztetéseket folytassanak.

Egy, a Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó HNC-tag azonban csütörtökön közölte: péntekig az ellenzéki tömörülés minden tagja elhagyja Genfet. Egyelőre nem tisztázott, hogy ez vonatkozik-e az említett szakértői csoportra is.

Mohamed Allús, a HNC főtárgyalója csütörtökön közölte, a béketárgyalások csak akkor folytatódhatnak, ha a rezsim befejezi az emberek mészárlását, és szabadon enged több ezer foglyot. Bassár Dzsaafarinak, Szíria ENSZ-nagykövetének és a kormánydelegáció vezetőjének azt üzente, hogy ha egy valódi nemzeti egységkormányt akar, “először el kell engednie 10 ezer nőt a börtöneiből”, és a további több tízezer foglyot, akik ott sínylődnek.

Staffan de Mistura eközben bejelentette, hogy a következő napokban kinevez egy koordinátort, aki a szíriai foglyok érzékeny kérdésével fog foglalkozni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez