Gyerekeket kínoznak a zsaruk Egyiptomban

Egyre aggasztóbb az emberi jogi helyzet Egyiptomban, ahol a rendőrség gyakorlatilag bármit megtehet, amit csak akar – állítják emberi jogi szervezetek. Februárban 20 embert vettek őrizetbe, köztük nyolc gyereket, akiket egytől egyig súlyosan bántalmaztak és megkínoztak. Legutóbb egy utcai teaárust lőttek le mindenki szeme láttára Kairóban, egy csésze tea ára miatt. A tragikus incidens komoly zavargásokat robbantott ki a fővárosban, ami jól jelzi, hogy az embereknek már kezd elegük lenni a rendőri brutalitásból és az önkényeskedésből. Számos emberi jogi szervezet, köztük a New Yorki székhelyű Human Rights Watch (HRW) is elmarasztalta az egyiptomi hatóságokat a történtek miatt.

A HRW arról számolt be, hogy februárban Alexandriában 20 embert tartóztattak le az egyiptomi hatóságok, akiket utána brutálisan megkínoztak. A fogvatartottokat megverték, majd áramot vezettek beléjük, volt, akinek a kezére, mig másnak a nemi szervére tekerték az elektromos vezetéket. A 20 letartóztatottból nyolcan gyerekek voltak, ők is hasonló bánásmódban részesültek. Mindannyiukat azért vitték be, mert állítólag megtámadtak, majd felgyújtottak egy rendőrautót és egy garázst, amely szintén a rendőrséghez tartozott. A rendőrök hamis jelentésekkel próbálták eltussolni a történteket, majd egy héttel később bíróság elé állították az őrizetbe vetteket. A kegyetlen rendőri bánásmódról hat áldozat hozzátartozója számolt be a HRW-nek.

A kegyetlenkedések jelentős részét az egyiptomi belügyminisztérium közvetlen irányítása alá tartozó Nemzeti Biztonsági Ügynökség emberi hajtják végre. Ők civil ruhás rendőrök, akiknek rendszerint az a feladatuk, hogy a rendszer ellenségeit, bírálóit kutassák fel. A HRW 2014 óta követi ennek a szervezetnek a működését Egyiptomban, tevékenységét folyamatosan dokumentálja. A HRW szerint Egyiptomban az elmúlt két évben gyakorlatilag állandósult és egyre nagyobb mérteket ölt  a hatóságok által elkövetett erőszak. Ez pedig komoly aggodalmakra ad okot, és súlyosan rontja az ország amúgy is elég rossz emberi jogi besorolásán.

Az egyiptomi rendőrök kegyetlenkedését a világsajtó is felkapta az utóbbi hónapokban. Hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki az év elején egy olasz diák eltűnése, majd rejtélyes halála. A holttestét Kairó közelében, egy autópálya mellett, az árokban találták meg. A doktoranduszhallgató a 2011-es felkelésben komoly szerepet játszott szakszervezetek és munkásszövetségek tevékenységét vizsgálta. Január 25-én, az egyiptomi forradalomnak nevezett felkelés kirobbanásának ötödik évfordulóján tűnt el. A hatóságok mindvégig azt állították, hogy egy emberrabló banda végzett az olasz diákkal. A fiatalember holttestén kínzások nyomai voltak, ezért többen is úgy vélik, hogy a titkosszolgálat emberei végeztek vele, majd egy fedősztorit találtak ki, hogy eltitkolják a valóságot. Róma és Kairó között az incidens óta tart a diplomáciai feszültség.

Pár napja egy utcai teaárus értelmetlen halála keltette fel a világsajtó figyelmét. Az árust egy rendőr lőtte le a nyílt utcán, miután nézeteltérésbe keveredett vele egy csésze tea ára miatt. Két másik személy is megsebesült. A teaárus halála komoly tiltakozást robbantott ki a helyiek körében, ami végül zavargásokba torkollott. A gyilkosságot elkövető rendőrt állítólag felmentették. Több emberi jogi szervezet jelezte, hogy az atrocitásokat végrehajtó rendőrök többsége következmények nélkül tovább dolgozhat, vagy csak nagyon enyhe büntetésben részesítik őket. A probléma tehát szerintük nem csak a rendőrséggel van: a döntés-, illetve ítélethozók ugyanis rendre szemet hunynak a túlkapások felett.

 

Kép:Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez