Ma ünneplik a húsvétot az ortodox keresztények

Az ortodox keresztények világszerte megünnepelték a húsvétot, megemlékezve arról a napról, amelyen a hívők szerint több mint kétezer évvel ezelőtt Jézus feltámadt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton Moszkvában részt vett az éjféli húsvéti misén. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő az alkalomból üdvözletet küldött Kirillnek, Moszkva és Oroszország pátriárkájának. Ebben méltatta az orosz pravoszláv egyháznak a világ vallásai és a nemzetek közötti kapcsolatok ápolásában játszott szerepét.

Klaus Iohannis román államfő húsvéti üzenetében azt írta, hogy Jézus feltámadásának megünneplése fényt és örömet jelent, reményt ad és keresztényi szeretetet teremt.

A szerb ortodox egyház első számú vezetője, Irinej pátriárka a hívőkhöz intézett üzenetben az otthonaikból elűzött szerbek iránti részvétre szólított, különösen Koszovóban: “Népünk minden szenvedés ellenére mindig újjáéledt és felvirágzott, folytatta Krisztushoz vezető útját.”

Görögországban a hívők a húsvéti misén a jeruzsálemi Szent Sír-templomból származó “szent tűz” lángjánál meggyújtották gyertyáikat. Az ilyenkor szokásos ünneplésnek része a tűzijáték, annak ellenére, hogy ezt a görög ortodox egyház helyteleníti.

Az Égei-tengeren található kelet-görögországi Híosz szigetén fekvő Vrontadosz két egyházközsége is látványos tűzijáték-versenyt rendez, amely rengeteg látogatót vonz szerte az országból.

A római katolikusok és a protestánsok a Gergely-naptár szerint márciusban ünnepelték a húsvétot, míg az ortodox keresztény templomokban a Julián-naptár alapján ezen a héten.

Kép: wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez