Hold-új-jég – fagyos ünnep

A repülőgépeket és a kompokat is érinti a nagy hideg Kína teljes területén. Csak Tajvanról 36 halálesetet jelentettek.

Több tucat autópályát lezártak, repülőgépjáratok késnek, vagy törlik őket, a kompok nem közlekednek. Extrém hideg söpört végig Kínán a hétvégén, ami sokak Holdújév ünnepi tervét lerombolta. Nehezen indul az utazási szezon.

A hideghullám Tajvanon is pusztítást okozott, ahol 36 halálesetet jelentettek, miután a hőmérséklet 4 Celsius fokra csökkent a szigeti legtöbb részén- számolt be egy helyi hírügynökség. Kína rengeteg területén havazott is. Vasárnap volt a 40 napos Holdújév szezon első napja. Becslések szerint az ünnepek alatt a szárazföldi közlekedési balesetek száma 2,9 milliárd embert érint majd, ami 3,6%-kal több, mint tavaly. Az emberek ilyenkor utaznak haza vidéki rokonaikhoz, hogy ott ünnepeljenek.

03e44012-c2b2-11e5-9503-d84cbca18933_486x

Sok utazó kedvét azonban elrontja a hideg. A hőmérséklet sok városban fagypont alá esett az elmúlt napokban, így a jellemzően melegebb déli városok is hideg-rekordnak voltak kitéve. Vasárnap országszerte 31 autópályát zártak le a havazás és a jég miatt. A vasúti közlekedés során legalább 38 vonat késett, a és több mint 11 ezer utas rekedt a Kunming repülőtéren.

Csungking városában volt a legrosszabb a helyzet. Ott 21 éve nem volt ilyen havazás, 178 repülőjárat késett, és 377-et töröltek szombaton. A 15 járat, mely elindult fedélzetén 3 ezer utassal, le kellett szálljon, mielőtt megérkezett volna céljához. Sanghajban is leesett a hó. A lakosok arra panaszkodtak, hogy nem működtek a csapok, mert a vezetékekben megfagyott a víz. Az önkormányzatok próbáltak tanácsokat adni a lakosoknak, hogyan oldják meg a problémát, de ezek hatástalannak bizonyultak.

Az Országos Meteorológiai Hivatal előrejelzése szerint a hőmérséklet a déli és délnyugat-kínai területeken további 3-8 fokkal csökken. Miközben egyesek szenvednek a hidegtől, mások örülnek neki. Sokan jó mókát látnak a hideg táj fotózásában. Egy kantoni taxis azt mondta: 20 éve dolgozik a városban, de még nem látott ónos esőt.

Ő is élvezi a hideget.
Ő is élvezi a hideget.

“Ez az első alkalom, hogy látom. Nagyon gyönyörű.”

A BBC tudósítói szerint észak-ázsiai területeket közel 50 halálesetről számoltak be. Kínában tegnap este a tűzoltók egy raktártüzet próbáltak eloltani, de nehézségekbe ütköztek, mert a tömlőkben befagyott az oltóanyag.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez