Megkezdődött a Kecske éve : 700 millió tévénéző Kínában

A világ legnézettebb televíziós produkciója az a gálaest, melyet a Holdújév alkalmából rendeznek a kínai közszolgálati televízióban. Idén legkevesebb 700 millió nézője volt a műsornak, melynek egykor a jelenlegi elnök neje volt a sztárja.

Boldog újévet Kína- kiáltotta lelkesen éveken át Kína legnézettebb műsorában Peng Lijüen asszony, aki jelenleg az államfő, Hszi Csinping neje. Korábban a hadsereg művészeti együttesének sztárja volt: acélhangnak nevezték. Altábornagyi rangban vonult nyugdíjba, miután férje Kína első embere lett.

A műsor nem sokat változott, pedig Kína rohamléptekkel fejlődik: 30 éve a legdinamikusabban növekszik a nemzeti jövedelem valamennyi nagyhatalom közül. Ma már Kína az Egyesült Államokat is megelőzi, ha vásárlóerő paritáson számoljuk a nemzeti jövedelmet. Hszi Csinping államfőt meghívták Washingtonba. Szeptemberben látogat el Kína első embere az Egyesült Államokba, ahova minden bizonnyal magával viszi a First Ladyt is. Peng asszony ugyanis- elődeitől eltérően- gyakran mutatkozik a nyilvánosság előtt, és gyakran kíséri el a férjét külföldi útjaira. Egy ízben meg is rótták, mert egy sasszemű kínai észrevette: a kínai First Lady IPhone-nal telefonált. Azóta Peng asszony demonstratívan csakis kínai okostelefont használ.

A Holdújév Kínában mindig hatalmas közlekedési káoszt eredményez: idén 2,4 milliárd utazásra számítanak az ünnepek idején. A kínai hatóságok úgy igyekeznek javítani a helyzeten, hogy széthúzzák a tavasz ünnepet: hat héten át tartanak az ünnepségek. Maga a Holdújév idén február 18-ra esett, ezért a gálaműsor is akkor volt a maga rekordnézettségével, mely a becslések szerint lehet, hogy meg is haladta a 700 millió nézőt.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez