Még a Nagy-tavak is befagytak a hideg amerikai télben

A Niagara-vízesés után a Nagy-tavakat is elborította a jég. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) adatai szerint az öt állóvíz felszínének 84,4%-át jég borítja.

Az Erie-tó szinte teljesen befagyott, de nem sokkal marad el tőle a Felső-tó és a Huron-tó. A Michigan- és az Ontario-tó területén szintén jelentős részeket borít be a jég jelenleg. Bár a tavalyi különlegesen hideg idő okozta szintet még így sem érik el a jelenlegi értékek, a zord időnek még nincs vége. A rekordot egyébként 1979-ben mérték az öt tó jegesedését tekintve: ekkor a tavak felszínének 92,2%-a fagyott be.

A hideg már az Egyesült Államok nagy részét érinti. A észak-keleti és közép-nyugati részeken bőven mínusz 20 Celsius-fok alatti értékeket is mérnek. Lake Placidben, az 1980-as téli olimpia helyszínén a hőérzet mínusz 30 Celsius-fok alá süllyedt. A hideg mellett a rengeteg hó az, ami továbbra is számos gondot okoz.

Közben az ítéletidő elérte Texast és a déli államokat is. Ezeken a területeken nincsenek hozzászokva a kemény hideghez, ezért komoly fennakadások lehetnek. Több mint 900 járatot töröltek a Dallas-Fort Worth nemzetközi repülőtéren.

A hideg időjárás hamarosan beköszönt nyugaton is. Coloradóban már megtették a szükséges óvintézkedéseket. A szokásosnál jóval alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően pedig Kaliforniában akár hó is eshet.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez