Megölte a keresőrendszer? Botrány a kínai Google-nál

Kína vizsgálatot indított a kínai internetes keresőrendszer, a Baidu ellen, ami hasonlóan működik, mint a Google. A botrány azután robbant ki, hogy egy diák meghalt rákban.

Wei Zexi a múlt hónapban halt meg a rák egy ritka formájában. Korábban szerette volna kezeltetni magát, és talált is egy kórházat, melyet a Baidu keresőrendszer az első helyen dobott ki. A keresőmotort üzemeltető cég viszont állítólag anélkül listázta a szponzorok oldalait, hogy utánanézett volna azok hitelességének.

A Baidu jelenleg vizsgálja az ügyet. A BBC-nek azt mondták: „nagyon sajnáljuk a dolgot, és együttérzünk a családdal. A Baidu arra törekszik, hogy biztonságos és megbízható keresési élményt nyújtson a felhasználóknak, így azonnali vizsgálatot indítottunk az ügyben.”

A Baidu Kínában ugyanúgy uralja a keresési és szociális médiaszolgáltatásokat, mint a Google a világban. A hír után a cég részvényei zuhanni kezdtek.

Az állami hírügynökség szerint a fiatal fiúnál 2014-ben diagnosztizálták a szinoviális szarkómát, ami a kötőszövetekből kiinduló lágyrészi daganat, amely kemoterápiát igényel. A fiú családja szerint az interneten talált pekingi kórházban elég ellentmondásos kezelést alkalmaztak, ami hiábavaló volt, a 21 éves diák április közepén meghalt.

Baidu-BIDU-Stock-News

Halála előtt azonban azzal vádolta meg a Baidut, hogy hamis információt adott, a kórháznak megtévesztő volt a reklámja. Jelenleg a botrány akkora Kínában, hogy több kormányzati szerv is vizsgálja az ügyet. A kínai internetes oldalakon most ez a legforróbb téma, 81 millió bejegyzés született róla a legnagyobb közösségi platformon, a Weibón.

A felháborodás azért is olyan óriási, mert januárban már volt egy hasonló botrány Kínában: akkor számos egészségügyi reklámokról derült ki, hogy hamisak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez