Armageddon pontyoknak, herpesszel

Ausztráliában egy politikus az európai pontyok teljes kiirtására készül, herpeszvírussal.

Barnaby Joyce miniszterelnök-helyettes szerint az az egyetlen mód arra, hogy megszabaduljanak a fenéklakó halaktól, ha elszabadul a herpeszvírus. Márpedig a kormány ki akarja irtani ezekt a halakat mind egy szálig a Murray-Darling medencében. A program neve frappánsan Carpageddon. A pontyokat 1859-ben telepítették a területre, és számuk robbanásszerűen megnőtt száz évvel később.

Becslések szerint  Ausztrália legfontosabb mezőgazdasági területén, a Murray-Darling medencében a halállomány 80-90%-át pontyok teszik ki. Az őshonos halak gyakorlatilag versenyeznek velük az élelemért. A pontyokkal az a gond, hogy a folyók aljáról táplálkoznak, ez pedig eróziót okoz, ami zavarossá teszi a vizet és csökkenti a minőségét.

Barnaby Joyce azt mondja, hogy az ilyen erőszakos fajok évente 500 millió ausztrál dollár kárt okoznak a gazdaságnak. A kormány tervei szerint elterjeszti a pontyherpesz-vírust köztük, ami először Izraelben jelent meg. Ez várhatóan a pontyok 95%-át megöli a Murray folyóban.

A tudósok szerint a vírus nem lesz hatással az emberekre, de a tisztítás nagyon költséges lesz: várhatóan többmillió pontytetem jelenik majd meg a tóban, miután a vírus elszabadul.

„Hirtelen több százezer, akár többmillió tonna ponty pusztulhat el” – mondta egy szakértő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez