Megvan a megoldás: ez a rajzfilm felelős az Iszlám Államért

A Grimm-mesék mellett a Tom és Jerry váltja ki a legnagyobb vitát, vajon nem túl erőszakos-e a gyermek lelkivilágához. Az egyiptomi hírszerzési szolgálat vezetője szerint a válasz mindenképpen igen, sőt a közel-keleti terrorizmusért is az amerikai rajzfilm a felelős.

„A Tom és Jerry vicces formában ábrázolja az erőszakot és azt közvetíti, hogy igen, le tudom őt ütni és fel tudom robbantani. Így az a kép alakul ki a nézőben, hogy ez normális” – jelentette ki az egyiptomi hírszerzési szolgálat vezetője, Szalah Abdel Szadek egy kairói médiakonferencián.

Az amerikai rajzfilmen kívül a videójátékokat is erőszakkal vádolta. Szerinte ezek teszik érzéketlenné a fiatalokat az agresszív cselekedetekkel szemben, és részben szintén ezek okolhatóak az extrémizmus növekedéséért a Közel-Keleten.

Valójában nem Szalah Abdel Szadek az egyetlen Egyiptomban, aki nem örül a Tom és Jerry népszerűségének – figyelmeztetett cikkében a Foreign Policy. A magánkézben lévő Youm7 egyiptomi napilap még a terrorizmust is a rajzfilm számlájára írta, a cigaretta, az alkohol és a lopások mellett.

Egyelőre nem tudni, várható-e a Tom és Jerry bármilyen cenzúrázása Egyiptomban. Mindenesetre nem ebben az országban fordulna elő ilyesmi először – emlékeztetett az egyptianstreets.com független hírportál. A rajzfilm 1940-es megjelenése óta több részét letiltották már az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Brazíliában is politikai inkorrektségre hivatkozva.

Mindezek ellenére sokan kiállnak Tom és Jerry mellett. Szerintük az erőszakkal kapcsolatos vádak teljesen tévesek, ugyanis az egymást folyamatosan furmányosabbnál furmányosabban gyilkoló figurák sosem győzedelmeskednek a másikon, sőt, mindig pórul járnak. Ez pedig azt sugallja, hogy az agresszió nemcsak működésképtelen, de újabb fájdalmat és sérülést okoz alkalmazójának.

Kép: youtube

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez