Kilencéves és terhes. Az ISIS erőszakolta meg

Az Iszlám Állam fegyveresei erőszakolták meg azt a jazidi kislányt, aki kora és legyengült fizikai állapota miatt aligha fogja túlélni a szülést – idéz egy Irakban dolgozó segélymunkást a brit Express című lap.

“Amit átélt, fizikailag és lelkileg is beteggé tette” – mondja Juszid Daud, egy kanadai segélyszervezet munkatársa. “Még egy császármetszés is kockázatos lehet a számára”.

A kislány, akit a hírek szerint tíz férfi erőszakolt meg, egyike annak a 200, a jazidi etnikai-vallási kisebbséghez tartozó asszonynak és lánynak, akiket nyolc hónapos fogság után a héten engedtek szabadon az iszlamisták. A segélymunkás azt mondta: sokakat úgy engedtek el, hogy szégyenkeznek a családjuk előtt. A nők többsége bántalmazásról, kínzásokról és erőszakról számolt be. “Ha terhesek, és már korábban férjnél voltak, a férjeik nem fogadják vissza őket. És teljesen világos, hogy a születendő kisbabákat soha nem fogja senki elfogadni.”

A jazidik se nem arabok, se nem muszlimok. több más hitből építkező egyedi vallásukat sátánimádatnak bélyegzi az ISIS. A mostani szabadulás feltételeit a törzsi vezetők és a kurd pesmerga harcosok tárgyalták le. Ez már a második ilyen akció volt az iraki Ninive tartományban, mióta a területet tavaly nyár végén elfoglalta az Iszlám Állam. Januárban szintén 200 elhurcolt embert engedtek el az iszlamisták, akkor főként idősebb férfiakat.

Fotó: kurd pesmerga-harcosok segítenek a kiszabadult hazatérőknek Kirkuk közelében. Europress/AFP

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez