Itt a kínai Robotzsaru

A kínai Robotzsaru nem fárad el, és minden parancsot teljesít. Az Anbot képes megragadni a törvényszegőket, ám máris vannak ellenzői.

Kína olyan biztonsági robottisztet fejlesztett ki, aki kiszagolja a bombát, elkapja a gyanúsítottakat egy mechanikus bilincs segítségével, és áramütéssel semlegesíti a fenyegetéseket.

A projekt mögött katonai kutatók állnak, akik azt mondják: a robot közterületeken fog járőrözni, bankok, repülőterek, iskolák környékén. Azonban máris vannak olyanok, akik megkérdőjelezték a használatát. Azt mondják: könnyen vissza lehet élni vele, mivel minden parancsot teljesít.

 Az Anbot prototípusát a múlt hónapban mutatták be egy high-tech expón.

„Nagyon, nagyon érdekel minket az Anbot” – mondta a közbiztonsági minisztérium egyik szervezetének magas rangú tisztviselője.

anbot_3

„Nehéz felmérni ebben a korai szakaszban, hogy mekkora lehet a robotrendőrök piaca, de könnyen lehet akár 10 milliárd jüanos is, mivel van kereslet” – tette hozzá. Az Anbot ára végül tisztázatlan maradt.

A szárazföldi Kínában egyre több az erőszakos bűncselekmény a nagyvárosokban, beleértve a robbantásokat, késes támadásokat és a gyújtogatást. Az Anbot fejlesztői szerint a robotot már katonai táborban, repülőtéren és múzeumban is tesztelték, és nagyon pozitívak a felhasználói visszajelzések. A robot kerekeken mozog, nyolc órán át folyamatosan szolgálatban tud lenni, csúcssebessége pedig 18 kilométer óránként. Kamerája képes felismerni az arcokat, érzékelői pedig észlelik a bombákat, kábítószereket és a fegyvereket. Arra is utasítható, hogy lesokkoljon egy embert.

A fejlesztők tervei szerint a robotokat kormányzati és katonai létesítmények, határátkelőhelyek, repülőterek, autóbusz állomások, bankok, szállodák és iskolák közelében vetik majd be. Feladatkörük azonban korlátozott. Csak bizonyos védelmi feladatokat tudnak ellátni, egy meghatározott környezetben. A való életben nem fognak megfelelően működni anélkül, hogy egy ember irányítaná őket.

„Sok katona és biztonsági őr rémes körülmények között dolgozik. A biztonsági robotok véget vetnek a szenvedésüknek” – mondta egy másik fejlesztő.

Sokan amiatt aggódnak viszont, hogy ezek a robotok arra is rávehetők lesznek, hogy a lakosság ellen forduljanak. Kicsit olyan, mintha tényleg egy amerikai futurista film látszana megvalósulni, ahol a biztonsági robotok végül az emberekre támadnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez