Katyusa: Ezekkel a dalokkal tartották a lelket a szovjet katonákban

Oroszországban már hetek óta készülnek holnapra, a II. világháború végének 71. évfordulójára. Ez alkalomból szemezgettünk az egykori katonadalokból, amelyek erőt adtak az embertelenségben.

„Hozzád mennem nem könnyű, de a halálig csak négy lépés”

Alekszej Szurkov a Komszomolszkaja Pravda tudósítójaként kapta a feladatot 1942-ben, hogy írjon a 9. hadosztályról. Munkája közben a harc kellős közepére került, ahonnan katonákkal és újságírókkal együtt egy lövészárokba menekült. Az ott íródott verséből egy hét múlva már el is készült a Lövészárokban című dal. Berlin ostroma után a híres szovjet énekesnő, Lidia Ruszlanova a Reichstagnál és a Brandenburgi kapunál is elénekelte.

„A sötét éjszakában tudom, hogy te nem alszol, drágám, pityeregsz a gyermekágy mellett”

Leonyid Lukov 1943-ban rendezte a Két katona című filmet. Dalra volt szükség ahhoz a jelenethez, amelyben a főhős társainak énekel a lövészárokban. Előbb a dallam készült el, aztán arra improvizáltak egy szöveget. A következő nap fel is vették a dalt, amely már a film premierje előtt híres lett. Sokan elénekelték azóta, de mégis az eredeti vált a legnépszerűbbé, Mark Bernesz énekes előadásában.

„Várj reám, s én megjövök”

Konsztantyin Szimonov híres verse nemcsak azért megható, mert jóval 1942-es megjelenése előtt tömegekben tartotta a lelket a frontokon, hanem utóélete miatt is. A szöveget a híres színésznőhöz, Valentyina Szerovához írta. A dal alapján mélységes mély szerelem nem bírta az éveket és a pár az 1950-es években különvált.

„Fűben sétál gyönyörű Katyusa, zöld mezőben édes dalra kél”

Nemcsak a háborús, de általában az orosz dalok között a Katyusa az egyik legismertebb. Eredetileg 1938-ban énekelték először. Az első híres változatot előadó Lidia Ruszlanova egy állami jazzegyüttes próbáján hallotta először, majd ezután kevéssel saját koncertjén elénekelte Moszkvában. Azóta is sokan gondolják úgy, hogy Katyusa egy létező személy és nem pusztán a képzelet szüleménye.

Kép: Wikipedia

(Visited 25 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez