Ő Sadiq Khan, az új londoni polgármester

Pakisztáni buszsofőr fia lesz Európa pénzügyi fővárosának polgármestere, miután megnyerte a választást Londonban, ahol nyolc évig a konzervatívok voltak hatalmon. A munkáspárti honatya 45 éves és jogász. Eddig azokat védte, akiket a rendőrség bántalmazott.

Mélyről indult Sadiq Khan, aki egy nyolcgyermekes pakisztáni bevándorló család sarja. Mindig is hithű muzulmánnak vallotta magát. Életére szóló élmény volt, amikor édesapja elkezdte vele megismertetni Mohamed próféta tanításait. Különösen az volt rá nagy hatással, hogy a próféta arra intette híveit: ha valamit rossznak találnak, akkor kötelességük, hogy azt megváltoztassák.

Országos figyelmet Sadiq Khan akkor keltett, amikor a londoni iszlamista merényletek után, 2005-ben gazembereknek nevezte a terroristákat. Megdicsérte viszont London polgárainak helytállását. Bírálta a médiát, amiért sokszor általában a muzulmánokat vádolta a szörnyű terrorcselekmények miatt.

London polgármestereként négy éve lesz a változtatásokra. A világváros multikulturális jellegére jellemző, hogy ellenefele, a konzervatív Zac Goldsmith hat ázsiai nyelven kampányolt. Sadiq Khan két lány  édesapja, mindketten férjhez mentek már. Felesége is jogász. Bár mostantól London polgármestere, de a Liverpoolnak drukkol…

Fotó: az új polgármester feleségével. (asian-voice.com)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez