Túl sok turista hal meg a Paradicsomban

A múlt hét közepén egy ausztrál férfi fulladt a tengerbe. Ő volt három nap alatt a harmadik turista, aki a visszajegyet már nem veheti igénybe.

Átlagban hetente hal meg egy turista Hawaiin, többnyire sima vakációs tevékenység – úszás, sznorkelezés vagy kirándulás – közben. Sokan mások súlyos sérüléseket szenvednek, nemegyszer a gerincüket törik.

hawaiii

Miért? Erre keresi a választ a Honolulu Civil Beat szervezet. Szerinte nem figyelmeztetik eléggé az évi 8 millió látogatót a veszélyekre: különösen azokra, amiket a tenger jelent. A múlt heti három áldozat mindegyike vízbe veszett. Egy 27 éves japán Oahu szigeténél búvárkodott, pontosan nem tudják, mitől halt meg. Egy 21 éves kínai  lány egy vízeséshezhez próbált felmászni Mauin, társai a vízsés alatti kis tóban találtak rá a holttestére. A már említett 70 éves ausztrál férfi Anini Beach-en sznorkelezett, időbe telt, míg rájöttek: már nem a halakat bámulva sodródik arccal lefelé a vízben, alig néhány méterre a parttól, hanem halott.

hawaii

Hawaiin a vízbefulladásos halálok átlaga 13-szor nagyobb a nemzetközinél: 1 millió turistából 5,7 leli halálát a vízben. De nyilván nem a helyben van a hiba, hisz maguk az ott élők átlagban tízszer kevesebben fulladnak a tengerbe a látogatóknál. De ha a turistákat vesszük, más strandállamokban is jóval kevesebb az ilyen haláleset: Floridában például 0,9 / 1 millió látogató.

A hawaii áldozatok egy része egyszerűen rossz döntést hoz: például piálás után fut neki a vízi sportoknak. Mások viszont azért halnak meg vakáció közben, mert fogalmuk sincs a kockázatokról.

snorkeling

“Egy hawaii nyaralásra az emberek nagy része eleve úgy indul el, hogy bármit tehet itt, hisz ez maga a Paradicsom” – mondja az egyik szakértő. “Olyasmibe mennek bele, amibe otthon soha nem mennének.”

waterfallsmain

Az állam is tanácstalan, csapdahelyzetben érzi magát. Egyfelől ugye tudatosítani kellene a látogatókban a veszélyeket, fel kellene készíteni őket, másrészt viszont meg kéne őrizni a Paradicsom-imázst az Egyesült Államok 50. tagállamában, ahol a fő iparág a turizmus. A turistahatóság szerint a kulcsszó az egyensúly lehet, úgy küldeni erős figyelmeztető üzeneteket a látogatóknak, hogy közben ne riasszák el, ne ijesszék meg őket. Remélhetőleg sikerül megtalálni ezt az egyensúlyt, mert a Hawaii-ra érkezők száma folyamatosan és lendületesen nő.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez