Nemi erőszak a pártban – lemondott a francia parlament alelnöke

Féltucat nő vádolja szexuális zaklatással és nemi erőszakkal a francia Zöldek legendás vezérét.

A falhoz szorított és a melleimet fogdosta – vallotta a Zöld párt szóvivője. Aki társnőihez hasonlóan azért nem fordult a bírósághoz, mert félt. Kitől vagy mitől? Mindenekelőtt a karrierjét féltette, hiszen Denis Baupin a zöld mozgalom legendás vezére volt. Azonkívül attól is tartottak, hogy a kellemetlen ügy árt a párt népszerűségének. Végül pedig sajnálták a feleséget, aki szintén nyakig benne van a politikában: sokáig a Zöld párt titkára volt, most pedig tagja a baloldali kormánynak. Emmanuelle Cosse jelenleg is a francia kormány lakásügyi minisztere.

Miért tálaltak most mégis ki a sértett nők, hiszen a szexuális zaklatás már 1998-ban megkezdődött? Az utolsó csepp az volt a pohárban, hogy a legendás zöld vezér nőnap alkalmából újra kampányt hirdetett a nemi erőszak ellen! Büszkén utalt arra, hogy milyen nagy szerepet játszott annak a törvénynek a létrejöttében, mely a korábbinál határozottabban ítéli el a nemi erőszakot és a szexuális zaklatást. Mindenki emlékezett még arra is, hogy miképp gúnyolódott a zöld vezér Dominique Strauss-Kahnon. Az egykori baloldali pénzügyminiszter már IMF vezérigazgatóként nemi erőszakot követett el New Yorkban, és emiatt kénytelen volt lemondani.

Most Denis Baupin is megvált a nemzetgyűlés alelnöki posztjától, miután erre az elnök előzőleg felszólította. A zöldek pártjából már április végén kilépett. A vádakból egyébként semmit sem ismert be. Sőt bírósági eljárással fenyegette meg a nőket, illetve a sajtót, mely leközölte a kínos részleteket. Szerinte hazugság az egész. Csakis ellenfelei rágalomhadjáratáról lehet szó – állítja a francia Zöldek legendás vezére, aki nemi erőszak vádja miatt távozni kényszerült a nemzetgyűlés alelnöki posztjáról Párizsban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez