Mit keres Sarkozy exelnök Abu Dhabiban?

Több százezer eurót kap egyetlen előadásáért egy konferencián Abu Dhabiban. Mit ad ezért cserébe Nicolas Sarkozy, Franciaország egykori köztársasági elnöke, ha újra az Élysée palotában ül majd?

Eziránt érdeklődik a francia sajtó, mely nem mulasztja el, hogy emlékeztessen rá: máig tisztázatlan, hogy mennyivel támogatta Kadhafi líbiai elnök Nicolas Sárközy választási kampányát 2007-ben. Kadhafi fia 5 millió eurót említett. És mit adott cserébe Sárközy elnök, amikor már az Élysée palotában ült? Kadhafi felütötte sátrát Párizsban, de a tárgyalások nem vezettek eredményre. Sőt, Nicolas Sárközy a Kadhafi ellenes külföldi koalició élére állt. Ő volt az első külföldi államférfi, aki Líbiába érkezett, miután Kadhafit széttépte saját népe.

Különösen az háborítja fel egy másik jobboldali francia párt vezetőjét, Bayrout, hogy Sarkozy semleges álláspontot foglal el a Nemzeti Fronttal szemben a mostani pótválasztáson. A Nemzeti Frontot – fajgyűlölő nézetei miatt – nem hívták meg a nagy tüntetésre a terrorizmus ellen, melyet Párizsban tartottak a Charlie Hebdo elleni merénylet után. A pótválasztáson a szocialisták állnak szemben a Nemzeti Fronttal, és Sarkozy semlegességet javasol. Miközben Abu Dhabiban több százezer dollárt vesz fel egyetlen előadásáért. Franciaországot képviselem az Emirátusokban – védekezik a magyar származású francia exelnök. De vajon nem az Emirátusok érdekeit képviseli Franciaországban? Katar tulajdona a francia foci első számú csillaga, a Paris Saint Germain, melynek fő szurkolója nem más, mint Nicolas Sárközy. Vajon nem túl szoros-e Franciaország exelnökének kapcsolata az Emirátusokkal már most is, és mi lehet még ebből, ha Nicolas Sárközy újra az Élysée palotába kerül?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez