Fiatal, orosz, meleg – és Putyinra szavaz

Amióta 2013 nyarán Vlagyimir Putyin aláírta a homoszexuális propagandát tiltó törvényt, sokan a homofóbia és a szexuális kisebbségekkel szembeni elnyomás megtestesítőjeként értelmezik Oroszországot. Ennek ellenére sok orosz meleg támogatja elnökét.

A homoszexuális propagandát tiltó törvény súlyos pénzbírságot róhat arra, aki az azonos neműek kapcsolatát pozitívan értékeli kiskorúak társaságában. Emellett az ortodox egyház erősen sulykolja a patriarchális társadalom értékeit Oroszországban.

A fenti törvény elfogadása előtt felmérték, hogyan vélekednek a homoszexualitásról az oroszok. Egyharmaduk betegségnek, közel felük erkölcstelenségnek és csupán egyötödük gondolja a szexualitás alternatívájának a homoszexualitást.

Ilyen körülmények között nehéz megérteni, miért támogatja mégis Putyin elnökségét sok meleg orosz fiatal. Az eurasianet.org az LGBT-közösség nem egy ilyen tagjával beszélgetett. Kiderült: bár mindannyian érzik a társadalom elutasítását, tartózkodását, sok mindenben egyetértenek az elnökkel.

„Támogatom Putyint. Szeretem az elnökömet és büszke vagyok rá. Ő erős, egy igazi vezető. Tudja, mit akar és kezébe veszi az irányítást”

– nyilatkozta egyikük.

Ez az elsőre tudathasadásos állapot valójában nagyon is logikus. Az LGBT-közösségen belül például nagyon sokan egyetértenek a melegfelvonulások tiltásával, mert szerintük nincs szükség a feltűnésre. Az ilyen rendezvények szervezőit gyanakodva figyelik, úgy gondolják: vakmerőek és csak önmagukat szeretnék reklámozni.

Ugyanakkor az LGBT-közösséggel a vezető orosz liberálisok sincsenek teljes összhangban. Közülük sok politikus, aktivista és újságíró kerüli a kapcsolatot a szexuális kisebbségekkel, nehogy a 2013-as törvény hatálya alatt megbüntessék őket.

Mindez együttesen persze erősen gyengíti az LGBT-közösség törekvéseit és a nyitott kommunikációt Oroszországban. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy hasonló jelenség például az Egyesült Államokban is létezik. Néhány afro-amerikai jogvédő korábban azzal vádolta a meleg jogi mozgalmat, hogy igazságtalanul keveredett bele a nemzeti diskurzusba. A polgárháború után pedig amiatt váltak szét a szüfrazsettek, mert voltak, akik az összes férfival együtt a feketéknek is megadták volna a szavazati jogot, a nőknek viszont egyáltalán nem.

Kép: Tüntetés a Moscow Pride megrendezéséért 2011-ben (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. pseudoo

    Na látjátok, ilyen a kikristályosodott, beérett önutálat. Melegként egy zsarnokra szavazni? Gratulálok bazdmeg

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez