Rákgyógyszerrel a pedofília ellen

Az etikai kérdések és az adatgyűjtés nehézségei miatt alig léteznek klinikai kutatások a pedofíliáról. Most a svédek próbálják megtörni a jeget, hatvan önkéntesen kísérleteznek egy rákgyógyszerrel.

Átlagosan minden tizedik lányt és minden huszadik fiút ér abúzus, ezért sürgősen meg kell találni a pedofíliát hatékonyan kezelő módszereket – nyilatkozta a svéd Karolinska Intézet kutatója, Christoffer Rahm a Daily Mail cikkében. A cél érdekében most egy rákgyógyszerrel kísérletezik munkatársaival.

A kutatók nagy reményeket fűznek a prosztatarákot kezelő Degarelixhez, melynek éves adagja körülbelül 450.000 forint. A Degarelix megállatja a tesztoszteron termelését, és a svéd pszichiáter szerint ez a tulajdonsága segíthet a pedofilok kezelésében.

A tesztoszteron nagyon fontos szerepet játszik az erős szexuális gerjedelem kialakulásában, miközben jelentősen gyengül az önuralom és az empátia. Így feltételezhető, hogy ennek a hormonnak a csökkentésével a pedofilok úrrá tudnak lenni magukon.

Bizonyításul 60 olyan önkéntessel dolgozik Rahm, akik erősen vonzódnak a kiskorúakhoz, de bűncselekményt egyikük sem követett el. A kísérlet során a csoportot két részre bontják, harmincuknak Degarelix injekciót adnak, a többieknek placebót. Az első csoportnál három nap múlva leáll a tesztoszterontermelés, és ez három hónapig így is marad. Ez idő alatt folyamatosan vizsgálják a két csoport között mutatkozó esetleges különbségeket.

A kutatáshoz szükséges összeget közösségi finanszírozással gyűjtötték össze. Ugyanakkor a brit gyermekvédelmi szolgálat óvatosságra int: téves azt gondolni, hogy egyetlen gyógyszer képes megoldani a pedofíliát. Ha csökkentheti is a szexuális vágyat, a gondolatok szintjén aligha segíthet. Így mindenképpen szükséges további terápiák kikísérletezése.

Kép: pexels

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez