Bell: A korrupció rontja a magyar emberek hangulatát

A Közép-Európai Egyetemen, nagy médiaérdeklődés mellet tartott előadást Colleen Bell amerikai nagykövetasszony.

A jog fontossága volt a visszatérő eleme beszédének, mely szólt az ISIS elleni harcról, az ukrán helyzetről, a migrációról és kiemelten a korrupció problémájáról. A tavalyi, a Corvinus Egyetemen tartott beszédétől eltérően most egyáltalán nem kritizálta a magyar kormány politikáját – mellyel országa kapcsolata minden téren kiváló – sőt kiemelte, hogy fontos témákban, mint a civil társadalom és a szabad sajtó fontos megbeszéléseik vannak. A korrupciót viszont Magyarországon is létező problémának nevezte, mely nagyon rontja az emberek hangulatát. Kifejtette, hogy mindenkinek joga van tudni, mi történik az adóforintjával és akik ezt saját célra fordítják, azokat meg kell büntetni.
DSC_2137  A vállalkozók nem tudnak versenyezni, ha a szabályok azoknak kedveznek, akiknek erős a kormányzati kötődésük, a polgárok pedig úgy érzik, becsapják őket, amikor adójukkal közszolgák, választott tisztségviselők és családtagjaik zsebét tömik ahelyett, hogy megkapnák azokat a szolgáltatásokat és biztonságot, amiért fizetnek – fejtegette a korrupcióról szóló nézeteit Colleen Bell.DSC_2141 Ott, ahol a cégek és a kormányok korrupt elvek mentén működnek, a közigazgatás a szervezett bűnözésre kezd hasonlítani, a kormányok magáncélokra különítenek el közpénzeket – tette hozzá.DSCF0018Kitért arra is, hogy számszerűsíteni lehet a károkat: az Európai Bizottság becslése szerint az európai gazdaságnak az EU bruttó hazai termékének több mint egy százalékába kerül a korrupció.
Az ukrán helyzetet, a Krím-félsziget elfoglalását elfogadhatatlannak nevezte, kiemelve hogy a II. világháború óta nem fordult elő Európában, hogy egy ország a másiktól területet vegyen el, és a szankciók fenntartását támogatta.
 A migrációval kapcsolatban fontosnak tartotta kiemelni, hogy a menekültek befogadása és integrálása erősíti az országokat. Kérdésekre válaszolva Bill Clinton, volt amerikai elnök Magyarországra vonatkozó kijelentését magánvéleménynek nyilvánította. A beszéd után a nagykövetasszony hosszan beszélgetett a jelenlévő vendégekkel.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez