Légikatasztrófa Afganisztánban is

Lezuhant az azerbajdzsáni Silk Air légitársaság egyik teherszállító repülőgépe Afganisztánban, és kilencfős nemzetközi személyzete életét vesztette – jelentette be csütörtökön az azeri polgári légi irányítás.

Az An-12-es típusú, szovjet gyártmányú gép nem sokkal azután zuhant le Hilmend tartományban még szerdán, hogy felszállt az afganisztáni Camp Dwyer katonai támaszpont repülőteréről. A személyzet tagjai öt azeri, három ukrán és egy üzbég volt. A gépet afganisztáni belső légi teherszállításokra bérelték a Silk Air légitársaságtól.

Az An-12 (NATO-kódja: Cub) az Antonov tervezőiroda által kifejlesztett, négy légcsavaros, gázturbinás katonai teherszállító repülőgép. Első típusait még az 1950-es években építették. Az első An-12 1957-ben szállt fel, eredetileg légideszantcsapatok szállítására használták. Legfeljebb 60 ember vagy 20 tonna teher szállítására alkalmas. 1957 és 1972 között több mint 1200 különböző változatú An-12 készült, többségüket a volt Szovjetunió utódállamai használják. Több polgári légitársaság is üzemelteti.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez