Változnak az idők, változnak a barátok, de az érdek örök

Az afgán elnök igyekezett megnyugtatni az indiai kormányfőt, hogy országa nem csak Kínával és Pakisztánnal akar együttműködni.

Indiát és Afganisztánt Pakisztán választja el egymástól. Ez a földrajzi tény sok politikai, gazdasági és stratégiai fejleményt is meghatározott a közelmúltban. India mindig akkor támogatta Afganisztánt, amikor a kabuli kormány nem volt kifejezetten jóban az iszlámábádival és szélesebb nemzetközi „felállásban” is egy tárborhoz tartoztak. Tehát még a Szovjetunió fennállása alatt India és Afganisztán közelebb volt Moszkvához, mint Pekinghez vagy Washingtonhoz. Azóta sok minden megváltozott. A kabuli kormány ma az USA támogatását élvezi, és az utóbbi időben feltűnően közeledett Kínához. De Pakisztánnal is jobb a viszonya, mint korábban. India ezt aggódva szemlélte, ezért hívta meg hivatalos látogatásra Ashraf Ghani afgán elnököt. Aki igyekezett meggyőzni Narendra Modit, hogy Afganisztán minden dél-ázsiai országgal együtt akar működni. Sőt javasolta Indiának, hogy kapcsolódjon be Afganisztán hatalmas, de még nagyrészt kiaknázatlan ásványi kincs vagyonának feltárásába. Óriási réz, vas és ritkaföldfém készletei vannak, vagyis csupa olyan nyersanyag, amire az indiai iparnak égető szüksége van.

Ghani azt javasolta, hogy társuljon India az afgán-pakisztáni tranzit egyezményhez. Indiának az is érdeke, hogy háttérbe szoruljanak a szélsőséges iszlamista tálibok, akik egyébként Pakisztánban is jelen vannak és olykor Indiában is követnek el terrorakciókat, vagy együttműködnek a kasmíri szélsőségesekkel. India most három Cheetal harci helikoptert adott el Afganisztánnak, de szó lehet más fegyverekről is és katonai tanácsadók küldéséről is. Az elmúlt tíz évben Újdelhi kb. 2 milliárd dolláros segélyt adott a kabuli vezetésnek. Ezt Ghani most ünnepélyesen megköszönte és közölte, a jövőben elsősorban a kölcsönösen előnyös üzleti alapú együttműködésre számít. Dél-Ázsia az a része a világnak, ahol a legkevésbé integrálódnak az egymás mellett élő országok. Utakat, vasútvonalakat, olaj és gázvezetékeket, optikai kábelhálózatokat kell kiépíteni, javasolta Ghani, majd így zárta szavait a tiszteletére rendezett banketten: „Azon kell dolgoznunk, hogy eljöjjön a nap, amikor természetes lesz, hogy egy üzletember Újdelhiben reggelizik, az északnyugat-pakisztáni Peshawarban ebédel, de a vacsoráját már Kabulban fogyasztja el.”Fotó:AFP

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez