A bolíviai politikai melodráma folytatódik – Morales-nek és szeretőjének sohasem született gyermeke

Újabb meglepő megállapítással rukkolt elő a bolíviai ellenzéki média megkerülhetetlen figurája, Carlos Valverde, aki szerint valójában Evo Morales államfőnek és szeretőjének soha nem is született gyermeke.

A fordulat már csak azért is váratlan, mert ugyanez a Valverde az elnök újraválasztását lehetővé tevő alkotmánymódosításról rendezett referendum előtt pár nappal a Morales és barátnője feltételezett frigyéből született gyerek anyakönyvi kivonatát lobogtatva robbantott botránybombát.

A nőügyeket talán még megbocsájtotta volna a bolíviai közvélemény, azonban a jó néhány kétes kínai beruházás nyomán szárnyra kelt korrupciós skandalum a kormány referendumának is betett, és a népszavazás a MAS első, az urnáknál elszenvedett vereségeként vonult be a történelembe.

A vádakra reagálva Morales elmondta, hogy tudomása szerint a feltételezett közös gyerek születése után meghalt, azonban ha mégis életben van, úgy az államfő élni kívánt apai jogaival és kötelességeivel. Ha lehet hinni a helyi sajtónak, a hölgy végül nem engedélyezte az apasági vizsgálatot, vagy legalább is az annak eredménye ezidáig ismeretlen.

A botránnyal egyébként nagyot bukott a szerencsétlen Zapata kisasszony is,  aki azóta számos feltételezett kollaboránsával karöltve börtönben csücsül, és nagyon úgy tűnik, hogy megpróbáltatásainak még közel sincs vége. Valverde szerint ugyanis, „komoly” bizonyítékai arra mutatnak rá, hogy:

„a gyerek se nem Morales-é, se nem Gabriela Zapata Montañóé, legkevésbé pedig kettejüké. A szóban forgó fiatal soha sem született meg!”

Az újságíró szerint minden bizonnyal Zapata egy rokonának fiát próbálhatták az elnöki szerető és az agglegény államfő gyerekeként beállítani. A képhez az is hozzátartozik, hogy februárban Valverdének pont ilyen „komoly” bizonyítékai voltak mostani állítása ellenkezőjére.

monti

Következésképpen a korrupcióval vádolt Gabriela Montañónak a bíróság most – biztos, ami biztos – egy emberkereskedelem és kiskorú személy azonosságával való visszaélés vádjával indított eljárást is a nyakába varrt. Valverde ellen a médiahatóság és az ügyészség is vizsgálatot kezdeményezett, amely eljárásokat a kormány szóvivője szerint a kabinet kiemelt figyelemmel kíséri.

Nehéz lenne megmondani, hogy kinek lesz igaza. Az biztos, hogy a kínai CAMC Engineering projektjeit számos megalapozott kritika érte, és az sem valószínű, hogy Gabriela Zapata Montañót kizárólag istenadta üzleti tehetsége röpítette a CAMC egyik igazgatósági székébe. Azt se feledjük azonban, hogy a dörzsölt tényfeltáró öreg róka szerepében pózoló Valverde objektivitásához is férhet némi kétség. Számos sajtóforrás szerint korábban lelkes támogatója volt Hugo Banzer diktátor rezsimjének, később pedig a bolíviai katonai hírszerzés Santa Cruz-i vezetőjeként operált, jó kapcsolatokat ápolva a helyi szélsőjobbal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez