Evo Morales barátként tekint a vörös görögökre

Ciprasz görög miniszterelnök vasárnapi választási győzelme után a görög radikális baloldal vezetője Evo Morales bolíviai államfővel folytatott telefonbeszélgetést. A téma kölcsönös látogatások tervezése és a két nép közötti baráti szálak szorosabbra fűzése volt.

A bolíviai tájékoztatási minisztérium közlése szerint a két politikus egyetértett abban, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a két – Bolívia szerint immár antikapitalista – nép közötti barátság, valamint az országok közötti együttműködés elmélyítésére. Morales szerint a Ciprasz vezette baloldali Sziriza koalíció győzelme “új reménysugár Európa számára”. Álvaro García Linera bolíviai alelnök pedig arról beszélt, hogy a görög radikális baloldal inspiráló példaként tekint Evo Morales-re, beszédeit görögre fordítva a párt lapjának hasábjain is közölte.

Marianela Paco bolíviai tájékoztatási miniszter asszony azt is elmondta, hogy a görög, illetve a bolíviai nép immár antikapitalista egységet alkotva keresi a társadalmi igazságosság felé vezető utat.

A Sziriza vasárnap 36,34%-kal szerzett 149 mandátumot a görög törvényhozásban, amelynek így a legnagyobb pártja lett. Beiktatási beszédében Ciprasz miniszterelnök igazságos, fenntartható és a külföldi hitelezők számára is elfogadható kiutat ígért az eladósodott görög állam válságából, még akkor is, ha az a Brüsszelben eddig tabutémának számító államadósság újratárgyalásával is jár majd.

Ciprasz egyébként, szakítva a hagyományokkal, beiktatásakor a vallásos fogadalom szövegét mellőzve, csak a polgári szertartás szövegével esküdött fel az ország alkotmányára. Szimbolikus gesztusként pedig első hivatalos látogatása az 1944-ben a nácik által meggyilkolt görög kommunista partizánok emlékművéhez vezetett.

Fotó: Alekszisz Ciprasz tegnapi eskütétele után. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez