Az új görög kormánypárt és az Eurázsiai Birodalom orosz ideológusa

Erősen megbolygathatja Európa egyébként is törékeny Moszkva ellenes egységét a görög választások vasárnapi győztese, a Sziriza – állítják egyes elemzők. A feltételezést frissen kiszivárogtatott e-mailek is alátámaszthatják, amelyek a görög Radikális Baloldal Koalíció és az orosz szélsőjobboldali Alekszandr Dugin kapcsolatait tárják fel.

A Szabad Európa Rádió  elemző cikke az európai szélsőjobboldali politikát tanulmányozó Anton Sehovcov megállapításából indul ki: Bár a Sziriza és a jobboldali Független Görögök Pártja nyíltan támogatja Moszkvát, ugyanakkor az oroszbarátság nem új keletű Görögországban. Ráadásul az, hogy Alexisz Ciprasz (az új görög kormány miniszterelnöke) legelőször a görögországi orosz nagykövettel vette fel a kapcsolatot, egyértelműen arra utalhat, hogy a jövőben még jelentősebb kapcsolatok kiépítésére fognak törekedni Oroszországgal.

Az orosz hackercsapat, a Saltaj Boltaj még decemberben hozta nyilvánosságra Georgij Gavris, a radikális, nyugatellenes Eurázsiai Birodalom ideológiáját hirdető Alekszandr Dugin közeli barátja és munkatársa, levelezéseit. Az e-mailek alapján megállapítható, hogy Dugin és Alekszandr Malofejev (a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásával vádolt orosz oligarcha) egyfajta közösséget szervez az Oroszországgal szimpatizáló európai politikusokból és értelmiségiekből.

Több tucat e-mail Gavris és a Sziriza tagok közötti eszmecserét tárja fel – tájékoztatott Christo Grozev, a kelet-európai információs ügyekre specializálódott  blogger. A levelek az igen erős stratégiai és PR együttműködésről szólnak, illetve hogy a Sziriza tanácsadói a párt pozícióival és politikájával kapcsolatos stratégiai feljegyzéseket küldenek Duginnak és Gavrisnak véleményezésre. Grozev végül azt is elmondta, hogy Gavris évekig élt Görögországban, ahol Dugin egyfajta kapcsolattartójaként dolgozott és szerzett támogatókat az antiatlantista eurázsiai ideológia számára.
A kétoldalú együttműködés egyik szereplője az orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkező Nikolasz Laosz, görög értelmiségi, egyben a Sziriza tanácsadója. „Nagyon jól tudom, hogyan működik az ellenség és az ön pártfogásával hatékonyan és keményen vághatok vissza” – idézte Laos egyik Duginnak írt e-mailjét a Szabad Európa Rádió cikke.

Az új görög külügyminiszterrel Nikosz Kociasszal is kapcsolatban áll Dugin. 2013. áprilisában, akkor még a Píreuszi Egyetem tanáraként meghívta az orosz ideológust, hogy tartson előadást “Nemzetközi politika és az eurázsiai vízió” címmel. Dugin akkor kijelentette, Görögországnak nem az oroszok vezette Eurázsiai Unióhoz kellene csatlakoznia, hanem az európai architektúra újjáépítésében kellene szerepet vállalnia, illetve az európai identitás keleti pólusának kialakításában az Európai Unión belül Szerbiával és másokkal együtt.

Alekszandr Dugin, a moszkvai Lomonoszov Egyetem Szociológiai Intézete kutatójának elképzelése szerint az Eurázsiai Birodalom egy a Csendes-óceántól a La Manche-csatornáig húzódó szövetség, amely sikeresen küzd a nyugati hatalmakkal és Kínával. Az eszmét hirdető politológus elég népszerű Oroszországban, aki az Állami Duma elnökét is ellátja tanácsokkal.

Kép: Választási örömünnep Athénban, 2015.01.25. (Europress/AFP)

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez