Így készülnek az Iszlám Állam ellen Rióban

Három hónap múlva kezdődik a nyári olimpia, a megnyitó ünnepséget a labdarúgás szentélyének is nevezett világhírű Maracana stadionban fogják megtartani. A brazil hatóságok, különösen a rendőrség és a terrorelhárítás emberei viszont nem nézhetik majd ölbe tett kézzel a megnyitót.

Titkosszolgálati források ugyanis megerősítették, amitől mindenki tartott: az Iszlám Állam igenis komoly fenyegetettséget jelent annak ellenére, hogy Brazília soha sem volt a terroristák célkeresztjében.

Maracana stadion
Maracana stadion

A hatalmas latin-amerikai ország ugyanis soha nem kereste a bajt a radikális iszlamista terroristákkal, mindig is a független, el nem kötelezett országok közé tartozott. Ráadásul történelmi múltja, multikulturális társadalma miatt soha nem számított ellenségnek a radikális iszlamisták szemében.

A helyzet azonban megváltozott. Luiz Alberto Sallaberry, a brazil terrorelhárítás főnöke ugyanis jelezte: Brazíliában folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik komolyan szimpatizálnak az Iszlám Állammal, és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Már csak azért sem, mert a szervezők legalább 500 ezer turistát várnak a játékokra, akik között könnyen elvegyülhetnek terroristák is. Ezért minden fenyegetettséget komolyan kell venni és nem szabad figyelmen kívül hagyni az elmúlt hetek történéseit sem.

Brazilian_Federal_Highway_Police_2-1

Sallaberry elmondta, hogy a játékoknak otthont adó létesítmények a legveszélyeztetettebbek, de a tömegközlekedési eszközök és a forgalmas csomópontok is esetleges célpontok lehetnek. A brazil hatóságok ezért szigorú biztonsági intézkedéseket vezetnek be, az olimpia idejére pedig 85 ezer biztonsági embert vezényelnek ki. Ez a szám egyébként kétszer annyi, mint amennyien 2012-es londoni ötkarikás játékok biztonságáért ügyeltek. A brazilok a hadsereget is mozgósítják. A légierő helikopterei folyamatosan repkedni fognak a sportlétesítmények felett. A katonák felkészítését pedig már megkezdték, emellett a biztonsági szolgálatokat is továbbképzik. Köztudott, hogy a közbiztonság állapota siralmas Brazíliában, különösen Rio de Janeiróban, ezért nem véletlenül emlegetik a világ legveszélyesebb városai között.

Az olimpián egyébként ott lesz az a 21 éves Mourad Laachraoiu, akinek a testvére részt vett a brüsszeli terrortámadásokban, ő volt az egyik öngyilkos merénylő. Mourad azzal biztosította be a helyét az olimpiára, hogy nemrég aranyérmet szerzett a Taekwondo  Európa Bajnokságon. A marokkói származású sportoló Belgiumot fogja képviselni az ötkarikás játékokon.

Mourad Laachraoiu
Mourad Laachraoiu

 

kép:flicker.com/wikipedia/breakingisraelnews.com

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez