Két nap alatt 5600 menekültet mentettek ki a Földközi-tengerből

Az elmúlt egy napban háromezernél több migránst mentettek ki a Földközi-tengerből olasz és más hajók, két nap alatt pedig összesen ötezer-hatszáz embert emeltek a fedélzetükre – közölte a mentési missziót irányító olasz parti őrség. 23 mentőakció történt a Földközi-tengeren, és minden, térségben állomásozó hajót be kellett vetni a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő migránsok kimentéséhez. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat. Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt.

Az elmúlt huszonnégy óra alatt mintegy háromezer migránst mentettek ki olasz és más hajók a tengerből líbiai partjainál, két nap alatt több mint ötezer-hatszáz embert emeltek a fedélzetükre – közölte kedd este a mentési missziót irányító olasz parti őrség. Tájékoztatása szerint az elmúlt napon 23 mentőakció történt a Földközi-tengeren, és minden, térségben állomásozó hajót be kellett vetni a csónakokkal és kisebb hajókkal Európába igyekvő migránsok kimentéséhez.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által a minap közölt adatok szerint az év eleje óta 34 ezernél több migráns érte el az olasz partokat önállóan vagy az őket megmentő hajókkal. Ez valamivel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában volt. Segélyszervezetek szerint az Európába tartó migránsok számára a “legjárhatóbb” a Líbia és Olaszország közötti tengeri útvonal a balkáni folyosó lezárása, illetve az Európai Unió és Törökország között kötött megállapodás életbe lépése óta.

Tartani lehet attól, hogy az időjárási viszonyok javulásával együtt számbelileg növekedni fog a migránsáradat. Már az elmúlt napokban is jelentősen nőtt az útnak induló migránsok száma. Többségük Líbiából indult útnak az olaszországi Lampedusa vagy Szicília felé. A migránsok zöme afrikai országokból való, és egyelőre nem igazolódott be az olasz hatóságok félelme, hogy a háború sújtotta Szíriából vagy Afganisztánból menekülő emberek ezt az útvonalat választják a balkáni határok lezárása miatt.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez