Japánban tilos külföldieket gyűlölni

Japánban gyűlöletbeszéd-ellenes törvényt fogadtak el. Nem mindenki örül.

A japán országgyűlés kedden gyűlöletbeszéd-ellenes törvényt fogadott el, ezzel egy újabb lépést tettek a faji megkülönböztetés ellen. A jogszabály szinte azonnal vita tárgya lett, a bírálói máris megtámadták.

A törvény alapvető célja, hogy megszüntesse az úgynevezett gyűlöletbeszédet, vagyis azokat a nyilvános felszólalásokat, melyek más népeket, fajtákat, vallásokat bántanak, és melyeknek alanyai Japánban többnyire a dél-koreaiak. Ez az első ilyen törvény egy olyan országban, amely régóta nem foglalkozik a rasszizmus kérdésével ENSZ-tagsága ellenére.

A kritikusok azonban már megkérdőjelezték a jogszabály hatékonyságát. Miközben a törvény szerint „megbocsájthatatlan” a diszkrimináció és a gyűlölködés, a gond vele az, hogy a tiltás mellé nem rendel büntetést – mondják az szkeptikusok.

tumblr_mufthxCMIV1rm3o6oo1_1280

Hogy ez mennyire fogja megfékezni azokat a szervezett ultrakonzervatív csoportokat, melyek beszédeikben száműzni, vagy lemészárolni akarják a koreaiakat, még a jövő zenéje. A kritikusok közt vannak a Japán Menekültügyi Hálózat munkatársai is, akik rámutattak arra, hogy a törvény egyetlen célja fedezni azokat a külföldieket és leszármazottaikat, akik legálisan élnek Japánban.

A törvényhozók szerint azonban a jogszabály segít megszüntetni majd a fenyegetést, mely a külföldiek élete és szabadsága ellen irányul Japánban. A cél az, hogy minél kevesebb olyan nyilvános beszéd hangozzon el, mely a külföldieket sérti.

Az országban számos anti-koreai csoport tart rendszeresen beszédeket, illetve más konzervatív csoport is terjeszteni próbálja gyűlöletét, bár nem minden szitkozódás bántja az etnikai kissebségeket. 2013-ban összesen 347 ilyen gyűlés volt, 2014-ben 378, tavaly pedig januártól szeptemberig 190-et számolt az Igazságügyi Minisztérium.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez