Legális lesz a házasságtörés

Mármint Koreában. – ott ugyanis eddig akár 2 év börtön járt érte. De az Alkotmánybíróság a héten száműzte azt a 60 éves törvényt, amivel eddig a házasság szentségét szerették volna óvni.

A kilenctagú bíróság 7-2 arányban gondolta úgy, hogy az 1953-as törvény alkotmányellenes. „Még akkor is, ha alapvetően a házasságtörés erkölcsileg elítélendő, az állami vezetés nem avatkozhat bele egy egyén magánéletébe”- mondta az elnöklő Park Han-Chul.

Ez volt az ötödik alkalom, hogy a bíróság vizsgálat alá vette az alkotmány ezen részét. Dél-Korea azon kevés nem-muszlim országok közé tartozik, ahol a házasságtörést bűncselekménynek tekintik. Az elmúlt 6 évben csaknem 5500 ember állt bíróság elé hűtlenség vádjával, köztük 2014-ben 900-an. Ugyanakkor az is igaz, hogy az esetek száma csökkent, és egyre kevesebb embert csuktak le csak azért mert hűtlenkedett. 2004-ben összesen 216 ember került börtönbe a törvény megszegése miatt. Ez 2008-ra jelentősen csökkent, akkor 42-en, azóta pedig alig 22-en találták magukat rács mögött, egy kósza légyott után.  A csökkenő tendencia részben tükrözi a változó társadalmi trendeket egy olyan országban, ahol a modern normák gyakran összecsapnak a hagyományos, konzervatív értékekkel. „Az egyének szexuális jogainak megítélése folyamatos változáson megy keresztül”- mondta Park, miközben átadta a bíróság döntését. Koreában ugyanis úgy tűnik nem a hűtlenkedés megy ki a divatból, hanem a házasság – egyre többen élnek magányosan, vagy legalábbis formális kapcsolatok nélkül.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez