Szívesen házasodnak újra az idősek Dél-Koreában

Különös módon változik a világ, legalábbis Dél-Koreában, ahol egy felmérésből kiderült, hogy az idős, 60-75 év közötti emberek szívesen újraházasodnak. A fiatalok ezzel szemben magányos életvitelre rendezkednek be.

A fiatalok manapság nehezen találnak párt maguknak, a társadalomra több modern ázsiai országban egyre jellemzőbb az elidegenedés. Ez a szó egyre többször fordul elő a kutatásokban, ami azt jelenti, hogy fontos problémáról van szó. Az elidegenedés röviden a társadalmi elszigetelődést jelenti, amikor az emberek nem találják a helyüket sehol, és életük nagy részét magányban élik le.

Egy tavalyi felmérésből, melyet a Koreai Statisztikai Hivatal készített, kiderült, hogy a 20-as éveikben járó fiatalok csupán 6%-a gondolja úgy, hogy feltétlenül szükséges újraházasodni a válás vagy a megözvegyülés után. A 30-asok 14%-a, a 40-esek és 50-esek 18%-a adta ugyanezt a választ. Ezzel szemben a 60 év felettiek 23%-a gondolja, hogy újra kell házasodni. Persze náluk bizonyos konzervatív társadalmi és politikai szempontok is közrejátszanak.

Egy másik felmérésben, melyet a Chosun Ilbo internetes oldal készített a Sunwoo partnerkereső céggel közösen, 300 egyedülálló idős embert kérdeztek meg. Az eredmény hasonló lett. A válaszadók mintegy 45%-a pozitív dolognak gondolta a válás, vagy gyász utáni pártalálást, és 40% 60 év feletti szívesen újraházasodna.

A Szöuli Nemzeti Egyetem professzora, Kwak Keum-joo azt mondja: „az a korosztály, amely élete nagy részét tisztességes házastársi viszonyban élte le, pontosan ismeri a házasélet előnyeit. Így ők nyitottabbak az újraházasodásra.”

Az idősek egyébként gyakran határozottan új partnert keresnek. Szívesen találkoznak egymással különböző programokon, illetve közösségi helyeken, szemben a fiatalokkal, akik csak mobiltelefonon tartják egymással a kapcsolatot.

Azon 60 és 74 év közötti emberek száma, akik újraházasodtak, a korábbi évekhez képest nagyon jelentősen nőtt. 1993-ban 1,851 volt, 2013-ban már 6,571.

Érdekesség, hogy drasztikus változás figyelhető meg a nők körében, akiket korábban a társadalom a konzervatív megítélés miatt mélységesen elítélt, ha újraházasodtak. Ahogy a világ változik, úgy ők is egyre szívesebben mennek újra férjhez. 2013-ban 2079 elvált vagy özvegy nő kötött újra házasságot, vagyis körülbelül ötször több, mint két évtizeddel ezelőtt.

Az időskori házasságok legnagyobb ellenzői egyébként a fiatalok, akik szerint bonyolódhatnak a családi kapcsolatok, ráadásul az örökség körüli vitákra is nagyobb az esély. A legtöbb fiatal nem szeretné, ha idős szülője újra megházasodna.

(Visited 5 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez