Kik a legboldogtalanabb koreaiak?

Az 40 év feletti önfoglalkoztatók és az elváltak a legboldogtalanabbak jelenleg Dél-Koreában, míg a legboldogabbak a 20-as éveikben járó nők – derül ki a Hyundai kutatóintézetének jelentéséből.

Az intézet telefonos felmérésében 812 ember vett részt. A válaszadók 0 és 100 közötti boldogság-skálán adhattak meg egy értéket. Értelemszerűen a 100 a legboldogabb, a 0 a legboldogtalanabb embert takarja. A felmérést egyébként félévente elvégzik.

2014 második félévében még a munkanélküliek voltak a legboldogtalanabbak. De ez most megváltozott, helyüket az egyéni vállalkozók vették át, vélhetően a kemény pénzügyi válságnak köszönhetően. A gazdasági visszaesés ráadásul elhúzódik Dél-Koreában.

Ami a korcsoportokat illeti: hasonlóan boldogtalanok a 60 év felettiek és a 40-esek.

A pénznek, mint boldogságokozó eszköznek a 40-esek 46,2 pontot adtak még fél évvel ezelőtt, most azonban már csak 40,9-et. Ez az érték a 30-asok körében is csökkent.

Az iskolázottság tekintetében is van változás. Korábban a középfokú végzettséggel rendelkezők voltak a legboldogtalanabbak, most azonban a diplomások azok. Ennek az az oka, hogy egyre nagyobb stressz hárul a fiatalokra a magas követelmények és elvárások miatt. Jó állás, magas fizetés, egzisztencia és magabiztosság. Akik nem tudnak kimagasló eredményt elérni, szégyenbe kerülnek. A munkahelyen szintén kemény az élet, így a szorongás általános jelenség a középosztályban – állapítja meg a tanulmány.

Hat hónappal ezelőtt a legboldogabb csoport az egyedülálló 30-as nőké volt, de helyüket az egyedülálló, 20-as éveiket taposó nők vették most át. A nőket tehát nem lehet elkeseríteni.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez