Mégsem képzelt betegek a dél-koreaiak

Elemzők szerint március hónap a pszichoszomatikus betegségek lavináját hozza el Dél-Koreában. Az évnek ebben a szakaszában a legstresszesebbek az emberek, ami nem csoda, hiszen egymást érik a fontosabbnál fontosabb események.

Ilyen a Holdújév ünnep utáni feladatok miatt bekövetkező fáradtság, illetve a felvételi, a beiratkozási és ballagási ceremóniák áradata. Utóbbi nem csak a fiatalok, de a szülők számára is kimerítő események sorozatát jelenti.

Az Egészségbiztosítási Szolgálat adatai szerint 2010 és 2014 között minden év márciusában átlagosan 37 ezer ember igényelt  kezelést pszichoszomatikus tünetek miatt. Ez megdöbbentően magas arány, csaknem negyede az év összes kezelésének (155.600).

Tavaly közel kétszer annyi nő jelentkezett kezelésre, mint férfi. A 70 év feletti betegek teszik ki a páciensek legnagyobb részét (27,3%), őket követik az 50-59 év közöttiek (21,6%), majd a 60-asok (20,3%) és a 40-esek (13,3%).

Mint kiderült, a betegségek kialakulásában nagy szerepe van annak a stressznek, amit elsősorban a Holdújév utáni feladatok, illetve a rengeteg családi esemény okoz. A gyakori tünetek közé sorolhatók az emésztési zavarok, fajfájás, gyomorfájás, de mivel nincs kórokozó, a betegek gyakran több gyógyszert szednek, mint amennyi szükséges. Néhányukat azzal is megvádolják, hogy szimulálnak.

„A pszichoszomatikus betegségek lelki eredetűek, ezért a legfontosabb az, hogy elkerüljük a stresszt. Az álláskeresők különösen veszélyeztetettek”- mondta a Szolgálat szóvivője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez