Mitől ennyire depisek a dél-koreai fiatalok?

Egy húszas éveiben járó pár belép egy látszólag normális kávézóba Dél-Koreában. A levegőben pörkölt kávé illata száll, a vendégek iszogatnak és beszélgetnek. Valami itt mégis más.

A kávézó úgy néz ki, mint bármelyik másik, valamiben mégis különbözik: a vendégek tanácsokat kaphatnak itt profi pszichológusoktól. Ezek a terápia-kávéházak egyre népszerűbbek a fiatal koreaiak körében, és számuk egyre nő.

A terápia-kávézókban a látogatók személyiségelemzést, karrier- és párkapcsolati tanácsokat, személyes tanácsadást is kaphatnak. Ennek persze ára van: 20-40 ezer won (5-10 ezer forint) közötti összeg, attól függően, ki mit kér.

„Általában párok és családok használják ezt ki, akik szeretnék jobban megismerni egymás személyiségét, és szeretnének megbízni egymásban” – mondja Lee Bae-yong professzor a Sungsan Hyo Egyetemről, akinek saját terápia-kávézója van.

A fiatal párok szívesen randiznak ezekben a kávézókban, mert inkább kérnek itt segítséget, mint klinikákon, vagy kórházakban. Egy felmérés szerint több mint 80 százalékuk hátrányosnak érezné, ha pszichológiai kezelés szerepelne a kórtörténetében.

korean_students_800px-korea-busan-doosong_middle_school-08_595

Megkérdeztük Hanó Renáta Korea-szakértőt, vajon mi lehet az oka annak, hogy a fiataloknak egyre inkább szükségük lehet pszichológiai kezelésre?

– Egy átlag koreai fiatalnak 24 órából 32 órát kell tanulnia az iskolában, a rengeteg vizsga és egyéb feladat rendkívül megterhelő. Mindezt azért, hogy bekerüljenek egy nagyon jó nevű egyetemre, hogy majd megfelelő munkát kapjanak. Ott ez így megy. Közben, ha valakit a szülő nem tud támogatni (amire nagy az esély, ha a nagy átlagról beszélünk), dolgozni is kell, hogy meglegyen a tandíjra a pénz. Ezen kívül ott van a társadalmi megfelelés, a média által sugallt szépség elérése is. Ha valaki nem elég szép, egy fabatkát sem ér. Ezt nem csak a média, de a társadalom is megköveteli. Aztán ott vannak a szokások miatti megítélések, ujjal mutogatások, cikizések. Ha van valakin bármi furcsa, akkor azonnal kicikizik. Ez is olyan dolog, amit valahogy fel kell dolgozni. Korábban nem mertek pszichológushoz fordulni, mert azt is elítélik, ezért megértem, hogy egyre népszerűbbek ezek a kávézók – mondja Hanó Renáta.

Dél-Koreában vannak olyan mobilalkalmazások is, amelyek pszichológiai tanácsadást adnak. A „Mind Caféban” például névtelenül feltölthetjük problémánkat, amire tanácsadók, és más felhasználók reagálnak.

„Egy olyan társadalomban, ahol folyamatosan növekszik a stressz szintje, a terápia-kávézó a tökéletes hely” – véli a már idézett Lee Bae-yong professzor.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez