Kajapornó és bulimia Dél-Koreában

Egy friss tanulmányból kiderül, hogy a bulimiások legnagyobb részét a fiatal, 20-as, 30-as éveikben járó nők alkotják Dél-Koreában. Az étkezési zavarok egyre gyakoribbak a kajapornó országában.

Dél-Koreában szeretnek enni. Az étkezés során nem csak az étel íze, de annak mennyisége és kinézete is fontos. A lányok körében szokás az internetes közösségi oldalakon megosztani azt, amit esznek, ezzel számos követő és ismerős figyelmét fenntartva. Kicsit le is nézik azokat, akik nem tesznek így. Nemrégiben egy új őrület indult, az úgynevezett kajapornó. Fiatal lányok azt közvetítik élőben az interneten, ahogyan esznek, ezzel pedig óriási népszerűségre tehetnek szert. A karcsú testalkat viszont pont olyan fontos a népszerűségnél, mint a különleges kinézetű étkek bemutatása.

Az Országos Egészségbiztosítási Szolgálat adatai szerint 2008 és 2013 között 1797 beteget kezeltek bulimiával, akik 44,7%-a 20-as éveiben járó fiatal. A 30-asok a betegek 25,9%-át teszik ki. Leginkább tehát erre a két korcsoportra jellemző a betegség.  Az is kiderült, hogy 15-ször több női beteg volt, mint férfi (1684 nő és mindössze 112 férfi). Máshol talán ez nem lenne meglepő, de Dél-Koreában a férfiakkal szemben is hasonlóak az elvárások. A férfiak esetében a tökéletes külső megjelenésére törekvés hasonló a lányokéhoz, bár a fiúk inkább keveset esznek, edzenek, vagy végső esetben plasztikai sebészhez fordulnak.

A bulimiások általában folyamatosan elégedetlenek testalkatukkal, még akkor is, ha már nincs mit leadniuk. Étkezés után jön a hánytatás, vagy a hashajtó.

„Azok a 20-as éveikben járó fiatalok, akik küzdenek a betegséggel, általában azt gondolják, hogy hátrányos helyzetbe kerülnek a munkahelyükön, vagy a társadalomban testalkatuk miatt”- mondta Hong Jing-pyo, a Samsung Egészségügyi Központ professzora. „Sokan nem is ismerik el a tüneteket, és nem kérnek segítséget sem, mert azt gondolják, ez csak egy étkezési szokás.”

A bulimia  pszichiátriai megbetegedés, amelyet kóros falási rohamok, és ezeket követő intenzív, az elfogyasztott tápláléktól való szabadulási szándék kísér.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez