Nincs nyelvtudás – nincs vízum

Nyelvi tesztekkel teszi lehetetlenné a dél-koreai kormány a nemzetközi párok életét. Az Igazságügyi Minisztérium még tavaly szigorította a vízumkiadás szabályait: a Koreába férjhez ment nők nyelvvizsga nélkül nem kaphatnak vízumot.

A kormány célja eredetileg az volt, hogy megelőzze a kommunikációs problémákból adódó családi viszályokat a nemzetközi házasságokban. Azonban a koreai nyelvoktatás nehezen elérhető más országokban, így a nők számára már az is nehézséget okoz, hogy koreai férjükhöz egyáltalán bejussanak az országba. Ugyanis csak akkor jutnak vízumhoz, ha lerakják a koreai nyelvvizsgát. Mivel egyre több a név- vagy érdekházasság, melyek rendszerint hamar válással végződnek, a kormány szigorú.

A vietnami koreai nagykövetség szerint a Koreába beházasodó vietnami nők számára kiadott vízumok mennyisége csökkent az elmúlt években. Míg 2013-ban még 5708, addig 2014-ben már csak 2967 nő jutott vízumhoz. Az igazságügyi minisztérium adatai azt mutatják, hogy az összes külföldről érkező menyasszony száma nem csökkent ilyen jelentősen ugyanebben az időszakban: 98,965-ről 98,364-re esett vissza. Azonban idén január-februárban már 9%-os csökkenés volt itt is tapasztalható, ami közel 18 ezer vízumot jelent.

A nyelvvizsga miatt egyébként már gyilkosság is történt: Puszanban, Dél-Korea déli kikötővárosában egy férfi megölte egy partnerkereső cég vezetőjét, miután új felesége nem tudott Koreába jönni, mert megbukott a nyelvvizsgán. A következő lehetőségre pedig a szabályok szerint fél évet kell várni.

Más házastársak is gyakran felháborodnak a törvényen, hisz az megakadályozza, hogy együtt éljenek. Vannak, akik szerint elég nevetséges, hogy csak a házasulandó nőkkel szemben hoznak ilyen szigorú szabályokat, miközben a legtöbb vízumkérelmet Dél-Koreába nem házassági szándékkal adják be. A hatóságok most némi könnyítésen gondolkodnak. Az Igazságügyi Minisztérium tisztviselője azt mondja: „az intézkedés célja, hogy megfékezzük az illegális partnerkereső ügynökségeket. Ha egy pár valóban össze kíván házasodni, és a külföldi fél be tudja bizonyítani, hogy képes kommunikálni, akkor valószínűleg nem lesz a jövőben szükség a nyelvvizsgára.”

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez