Újabb bejelentés az egyiptomi gépről

Befogták a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító automatikus vészjelző berendezésének (ELT) jelét – jelentette be szerda este Kairóban Ajman el-Mokaddem, a szerencsétlenséget vizsgáló egyiptomi bizottság vezetője.

Mokaddem közölte az al-Ahrám című napilappal, hogy befogták annak a berendezésnek (Emergency Locator Transmitter/ELT) a jelét, amely a repülőgépek földbe vagy vízbe való becsapódásakor automatikusan elkezdi továbbítani műholdra a katasztrófa pontos helyszínének koordinátáit. A jel alapján behatárolták annak a helynek az öt kilométeres körzetét, ahol a jeladó van.

Mokaddem magyarázata szerint az Airbusok három ilyen berendezéssel vannak felszerelve, az egyik – amelynek a jelét észlelték – a gép farokrészében található. Ha megtalálják a jeladót, a gép újabb roncsdarabjai is meglesznek – tette hozzá.

A gép feketedobozait még nem találták meg. Ez Mokaddem szerint komoly műszaki felkészültséget igényel, mivel a berendezések feltehetően három kilométernél nagyobb mélységben vannak. Az egyiptomi hatóságok egy, mélytengeri műveletet végző külföldi céghez fordulnak segítségért – tette hozzá.

Az EgyptAir légitársaságot vezető Szafvat Maszalám szerdán közölte, hogy az adatrögzítők utáni kutatásba bevonnak egy francia és egy olasz vállalatot.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén a múlt csütörtökön, hajnalban tűnt el a radarernyőkről, körülbelül 35 perccel a tervezet leszállás előtt, épphogy belépve az egyiptomi légtérbe. Azóta az Airbus után kutató hajók és repülőgépek csak néhány sodródó roncsdarabot, illetve emberi testrészeket találtak a tengerben a görög Kárpathosz sziget közelében, de a géptestet még nem találták meg.

A katasztrófa oka egyelőre nem ismert, az egyiptomi hatóságok minden eshetőséget vizsgálnak, és azt sem zárják ki, hogy terrorcselekmény következtében zuhant le a gép.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez