Egyre több gyermeket erőszakolnak meg Kongóban – csecsemőket is

Egyre több gyermek és gyakran csecsemő válik nemi erőszak áldozatává a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte szerdán Denis Mukwege Szaharov-díjas kongói nőgyógyász Oslóban.

A kórházunkban egyre több és több gyermeket kezelünk, még csecsemőket is – mondta Mukwege, aki 1999-ben nemzetközi támogatással alapította az azóta rendkívül híressé vált dél-kivui Panzi kórházat, amelyben a háborús cselekmények során erőszak áldozatává vált nők gyógyítására, segítésére összpontosítanak.

“Több mint 30 év tapasztalat van a hátam mögött szülészként, nőgyógyászként és sebészként, de a gátszakadásos egyéves, sőt féléves csecsemők látványa még nekem is új és aggasztó jelenség” – mondta a norvég fővárosban rendezett Oslói Szabadság Fórum éves gyűlésén.

“Ami igazán aggaszt, hogy nőtt a gyermekáldozatok száma. Ez azt jelenti, hogy terjed a társadalomban a gonoszság, és nem csak a konfliktusövezetekben, hanem azokon túl is” – hangsúlyozta a kitüntetett orvos.

Denis Mukwege.
Denis Mukwege.

 

Fennállása óta Mukwege kórházában mintegy 45 ezer nőt és lányt kezeltek, akik szexuális erőszak áldozatává váltak az Afrika világháborújának is nevezett második kongói háborúban (1998-2003) és a térség más, azóta is zajló fegyveres konfliktusaiban.

“Ez csak a jéghegy csúcsa” – mondta a 61 éves orvos. Hozzátette, hogy a Panzi kórházban olyan nőket kezelnek, akik segítséget kérnek, de nem tudni, hány olyan nő hal meg, aki rejtőzködik, mert fél a megbélyegzéstől.

Az ENSZ hétfőn aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az észak-kivui Beni térségében ismét elszabadult az erőszak. Beniben 2014 októbere óta mészárlások sorát követték el, amelyekben több mint 600 civil halt meg.

Denis Mukwegét 2014-ben tüntette ki az Európai Parlament a Szaharov-díjjal, melyet minden évben olyasvalakinek ítélnek oda, aki kiemelkedő áldozatot vállal a szólás, a gondolat, a lelkiismeret szabadságáért és az emberi jogok érvényesüléséért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez