Hágában kimondták: háborús bűnös Kongó egykori alelnöke

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság ítélete szerint Jean-Pierre Bemba Gombo emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajlott fegyveres konfliktusban.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hétfő délután kihirdetett ítéletében bűnösnek találta Jean-Pierre Bemba Gombo volt kongói alelnököt, akit háborús bűncselekmények elkövetésével vádoltak.

A hágai székhelyű törvényszék ítéletében kimondta, hogy az egykori kongói ellenzéki vezető emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajlott fegyveres konfliktusban.

Bemba a Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) katonai parancsnokaként fegyvereseivel Ange Félix Patassé volt közép-afrikai elnököt segítette a konfliktusban. Saját hazájában ezt követően, 2003-ban nevezték ki alelnöknek, a kongói polgárháborút lezárni akaró megbékítési erőfeszítések keretében.

A súlyos nemzetközi bűnesetek – mindenekelőtt emberiesség elleni vagy háborús bűnök – kivizsgálására létrehozott büntetőbíróság szerint az MLC erői polgári személyeket gyilkoltak, kínoztak és erőszakoltak meg a Kongóval szomszédos ország területén.

A vád a per során különösen a nemi erőszak szerepét hangoztatta: úgy vélték, ezt az eszközt mintegy fegyverként, a lakosság megfélemlítésére használták, ezzel kívánták elriasztani az embereket az ottani fegyveres ellenzék támogatásától.

A magát ártatlannak valló Bemba védőügyvédjei azzal érveltek, hogy védencük nem tehető felelőssé embereinek cselekedeteiért, mert a csapatok közvetlenül Patassé hadvezetésének irányítása alatt álltak.

Sylvia Steiner, az ügyben eljáró bíró azonban kifejtette, a volt alelnök tényleges ellenőrzést gyakorolt a csapatai felett a katonai műveletek teljes ideje alatt, és így felelősségre vonható azok tetteiért.

Mint mondta, Jean-Pierre Bemba Gombo annak ellenére sem fegyelmezte meg a katonáit, hogy jól tudott az általuk elkövetett súlyos jogsértésekről.

Az ítélethirdetésre később fog sor kerülni, megfigyelők szerint az ügyben akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A kongói ex-alelnök, aki érzelemmentes arccal ülte végig a meghallgatást, várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen, és az eljárás emiatt akár további évekig is eltarthat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez