Együtt könnyebb: Kínai módszerekkel a hatékonyabb nyugati orvoslásért

Magyarországon első alkalommal kerül sor a világ tudósainak találkozójára az Európai Integratív Medicina Szövetség Konferenciájának keretében. Az esemény 2016. szeptember 9-11-én, a budapesti Aquaworld Resortban lesz.

De mit is jelent az integratív orvoslás?

A gyógyításban az emberiség rengeteg különféle módszert ismer, legyen az tudományos, vagy éppen ettől eltérő, valamilyen „alternatív” módszer. A nem konvencionális gyógymódokat nevezhetjük alternatív, vagy kiegészítő gyógymódoknak is, melyek ugyanúgy lehetnek az orvoslás részei, mint a jól bevált tudományos módszerek. A lényeg az, hogy bár sokan az egyéb gyógymódokat kuruzslásnak gondolják, vannak köztük olyanok, melyek tudományosan elismert, hatásos módszerek. A konferencia célja, hogy összehozza a különböző orvostudományban jártas szakembereket, segítse a hagyományos gyógymódok integrálását, megismerését, terjedését. Ezek közé tartozik a hagyományos kínai orvoslás is, mely több évezredes hagyományokra tekint vissza, például ilyen az akkupunktúra, vagy a kínai gyógynövények használata.

DSC00346

Pető Ernő, a Magyar-kínai Gazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy Magyarországnak is számos lehetősége van az integratív medicinában. Gondoljunk csak a termálfürdőinkre, a gyógyfürdőinkre, amelyeket jobban is kihasználhatnánk. Ezen kívül nyilvánvaló, hogy az egészségügy már egészségipar is, és fel kell ismerni, hogy sok kínai befektető van, aki érdeklődik hazánk iránt. Ennek a konferenciának tehát sok szempontból nagyon fontos szerepe van, és külön öröm, hogy ezt Magyarországon rendezik meg. Kína nagyon fontos szerepet tulajdonít Közép-Európának, az ide irányuló befektetések kétharmada Magyarországon valósul meg.

Hu Bifeng az Új Kínai Befektetők Szövetségének elnöke elmondta, hogy az 5 ezer éves kínai orvoslást szeretnék bevezetni Magyarországon, sok kínai szeretné itt befektetni pénzét. A céljuk az is, hogy legyen egy oktatási központ, mely segít mindenki számára elérni a legjobb fizikai állapotot. Dr. Saary Kornéliától, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának alelnökétől azt is megtudtuk, hogy képzésüket az orvosi egyetemek is elismerik, és már több száz orvos alkalmazza eredményesen a módszert. A konferencián többek között még a csikungról, és a keleti masszázsokról is lesz szó.

DSC00361
Négy földrész több száz kutatója és orvosa kiemelt figyelmet fordít majd a nyugati biomedikális modell és a több évezredes múlttal rendelkező hagyományos ázsiai, illetve a kínai gyógyászat (TCM) integrált alkalmazására.

Magyarország számos jelentkező közül nyerte el a megrendezés jogát, amely elismerése az itt folyó magas színvonalú orvosi-gyógyítói munkának, és bizalom az integratív gyógyászat jövőbeni tudományos megvalósításához. Ehhez a több mint két évtizedes magyarországi gyakorlat, a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága, a Pécsi Tudományegyetem ETK, és újabban a Pécsi TCM Konfúciusz Intézete ad  példamutató szakmai alapot. Az orvosi-gyógyítói szakterület kiválóságai a világszerte széles körűen kibontakozó gyógyítási szisztéma, a Cooperation Based Medicine (CBM) gyakorlati megvalósulását kívánják segíteni. Az orvosi tudás összetettsége, a technikai felkészültség és az eszközlehetőségek bővülése új szemléletű orvoslást, új működési modellt kíván a gyógyításban.

DSC00365

A konferencia fővédnökei: Dr. Rétvári Bence és Dr. Ónódi-Szűcs Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai, valamint Prof. Dr. Bódis József a Magyar Rektori Konferencia elnöke. Felkért védnökök: Duan Jielong a Kínai Népköztársaság nagykövete, Koszuge Dzsunicsi Japán magyarországi nagykövete, Rahul Chhabra India magyarországi nagykövete és Yim Geun-hieong a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete.

A sajtótájékoztatón a konferencia elnöke, Prof. dr. Hegyi Gabriella kiemelte, hogy a rendezvény a keleti és a nyugati orvoslás közötti hidat fogja erősíteni a tudományos előadásokkal. Pető Ernő a Magyar-kínai Gazdasági Kamara elnöke a két ország kapcsolatai szélesítésének keretében az egészségügyi terület erősödéséről szólt. Hu Bifeng az Új Kínai Befektetők Szövetségének elnöke szorgalmazta a hagyományos kínai gyógyászat lendületesebb térnyerését az általános európai gyógyászatban. Dr. Betlehem József a legújabb magyarországi Konfuciusz Intézet vezetője (amely Európában egyedülálló és a világon a hetedik) a nemzetközi intézményhálózat szerepét hangsúlyozta a gyógyító tudományokban. Dr. Saary Kornélia a Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának alelnöke a gyakorlati tapasztalatok fontosságát hangsúlyozta. A konferencia vállalt küldetése: hozzájárulni a 21. századi orvostudományok integritásának és az emberek egészségének az erősítéséhez, javításához a World Health Organization által elfogadott irányelvek szellemében.

Címfotó:Budai Szilvia, ArtCommunications

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez