Pánikgombbal a nemi erőszak ellen Indiában

A nők védelme érdekében pánikgombokat szerelnek a tömegközlekedési eszközökre Indiában, hogy így előzzek meg, illetve akadályozzák meg a szinte mindennapossá váló súlyos nemi erőszak bűncselekményeket az országban. Erről India közlekedésügyi minisztere beszélt, aki elmondta, hogy elsődleges feladatuknak tekintik ennek a rendszernek a mielőbbi kiépítést és működésbe helyezését, hogy a rendőrség azonnal közbe tudjon lépni.

Június 2-tól kötelező lesz pánikgombokkal, biztonsági kamerákkal és GPS nyomkövető rendszerrel felszerelni a tömegközlekedési eszközöket, különösen a autóbuszokat Indiában. Az újonnan beszerzett buszokat pedig már gyárilag ilyen biztonsági rendszerekkel kell ellátni.

India közlekedési minisztere, Bitin Gadjari elmondta, hogy ennek az átfogó biztonsági rendszernek az a lényege, hogy biztosítsák a nők védelmét a tömegközlekedési eszközökön. A pánikgomb megnyomása ugyanis azonnali riasztást fog küldeni a rendőrségre, a nyomkövető rendszerrel pedig a rendőrök pontosan tudni fogják az autóbusz tartózkodási helyét, illetve irányát, ezért azonnal a helyszínre tudnak érni. A biztonsági kamerák felvételeivel pedig könnyedén azonosítani lehet majd a támadókat.

Ezt a rendszert egyébként India legnagyobb államában, Rádzsasztánban már 20 autóbuszon kiépítették. A pánikgombokat a buszok ajtajainál helyezték el, az utastérbe szerelt biztonsági kamerák felvételeit pedig élőben tudják nézni a rendőrök. A rendszer egyébként nem csak a nemi erőszakot elkövetők ellen, de tolvajok és egyéb bűncselekmények megelőzésére, illetve jelentésére is lehet használni.

snia

Az indiai kormány egyébként több rendeletet és intézkedést is bevezetett, miután több tucat férfi megerőszakolt meg egy diáklányt. A hatalmas felháborodást kiváltó incidens 2013 decemberében történt Delhiben. Egy tinédzserlány éppen moziból tartott hazafelé, amikor egy férfiakból álló banda megtámadta és megerőszakolta egy buszon. Az történek hatalmas felháborodást váltottak ki az országban, ami komoly tüntetésekhez és zavargásokhoz vezetett.

Az indiai kormány ezért új törvényeket hozott és szigorította a nemi erőszakot elkövetők büntetését is. Ettől függetlenül a hasonló incidensek továbbra is gyakori dolognak számítanak Indiában, ahol a népesség rohamléptékkel növekszik. Az indiai vezetés egyébként azt is elrendelte, hogy 2017-től csak is olyan mobiltelefonokat lehet majd árulni az országban, amelyek szintén rendelkeznek pánikgombbal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez