Mire jó a Snapchat a megerőszakolt nőknek?

Nehéz szóra bírni a nemi erőszak áldozatait. Rettegnek, nehogy bosszúból újra nekik essen a rendszerint közeli ismerős, a rokon. A névtelenség és a tabudöntés közötti arany középutat egy indiai újságíró találta meg.

Indiában minden 22. percben történik egy nemi erőszakos eset – sokkolja a világot évek óta a borzalmas statisztika. Hogy végre valahára leomoljanak az ezzel kapcsolatos tabuk, hegymászást tartottak a dél-indiai Májszúrban.

A Mássz a nemi erőszak ellen! mozgalmat egy nonprofit szervezet működteti a világ négy kontinensének tíz országában. A magaslatok megmászásával a társadalmi probléma megoldását és az áldozatban lezajló lelki folyamatokat szimbolizálják. Decemberben a Kilimandzsárót tervezik megmászni.

Bár a májszúri akcióban csak ötvenen vettek részt, több áldozatot is sikerült megszólaltatni anélkül, hogy személyazonosságukat fel kellett volna fedniük. Ehhez a Snapchat arccserélős funkcióját használta a Hindustan Times újságírója, Yusuf Omar. Mint egy tükörbe, úgy mesélték el történeteiket a legtöbbször igen fiatal nők az újságíró telefonjának és a Snapchat szörnyes filterének segítségével (lásd a videót itt).

Hiába takarják ki az alany arcát és torzítják el a hangját, az interjú után marad a félelem, vajon tényleg teljes titokban marad-e a személyazonosság. Emiatt óriási bizalomra van szükség az alany és az újságíró között – mesélte Yusuf Omar a brit journalism.co.uk-nak. Szerinte a Snapchat arcfiltereivel megoldódott a probléma.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez