Felszámolják a világ legnagyobb menekülttáborát

Biztonsági okokra hivatkozva döntött úgy a kenyai kormány, hogy végleg felszámolja a több mint 300 ezer szomáliai menekültnek otthont adó Dadaab menekülttábort, amit 1991-ben, a szomáliai polgárháború kirobbanásakor hoztak létre.

„A döntés végleges” – mondta Joseph Nkaisserry kenyai belügyminiszter, hozzátéve, hogy a menekülttábor felszámolását novemberben kezdik meg. A határozatról a szomáliai kormány is értesítették, emellett tárgyalásokat is folytatnak a táborban élő menekültek hazatelepítéséről  – tette hozzá.

A világ legnagyobb és egyben legveszélyesebb menekülttáboraként számontartott Dadaab táborban a jelenlegi becslések szerint több mint 300 ezer szomáliai menekült él. Sokan közülük már több mint 20 éve tartózkodnak itt, embertelen körülmények között.

A menekülttábor bezárását a kenyai kormány már régóta fontolgatta. Nemzetközi nyomásra, illetve pénzügyi támogatásért cserébe azonban rendre elvetették a végleges felszámolását, egészen idáig. A tábor nemcsak menekülteket fogadott be, de a radikális iszlamista al Shabab lázadó- és terrorszervezetnek is titkos bázisául szolgált, ahonnan az elmúlt években több tucat sikeres terrortámadást tudtak megvalósítani. A táborban ugyanis a terrorszervezet emberei rendkívül könnyen el tudtak vegyülni a menekültek között, gyakorlatilag észrevétlenül tudtak ki-  és bejutni az országba.

 a6

Utólag titkosszolgálati jelentések is megerősítették, hogy a kenyai Westgate bevásárlóközpont, illetve a tábortól körülbelül 100 km-re található Garissa Egyetem ellen végrehajtott, több tucat ember életét követelő terrortámadásokat is innen szervezeték, koordinálták a terroristák. Ezért nem véletlen, hogy a kenyai kormány biztonsági okokra hivatkozva döntött a végleges felszámolásról és az itt élő szomáliaiak hazatelepítéséről, amire egyébként 10 millió dollárt el is különítettek az állami büdzséből. A kenyai vezetés viszont jelezte, hogy a tábor és a menekültek hazaküldését szeretnék a lehető legkulturáltabban, emberséges körülmények között végrehajtani.

Arról azonban már senki sem beszél, hogy mi vár majd ezekre az emberekre hazájukban, ahol több mint 20 éve tart a polgárháború anélkül, hogy bármi jele is lennek annak, hogy valaha is véget érhet.

kép:UNHCR

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez