A majmok Gibraltáron sem kímélik a turistákat

Gibraltár fontos hatalmi jelkép, katonai és stratégiai pont, mindamellett hogy igazi turisztikai látványosság. A brit tengerentúli területről dr. Kiss Róbert Richard, az Inforádió Világszám műsorvezetője mesélt érdekességeket.

A Gibraltárról szinte az egész szorost be lehet látni, és még Afrikát is megcsodálhatjuk a távolból. A határnál az útleveleket ellenőrzik, kivéve, ha valaki brit állampolgársággal rendelkezik. Angol feliratokat látni a legtöbb helyen, és euróval, valamint fonttal is lehet fizetni – írja a Középsuli.hu.

Az autók a jobb oldalon közlekednek, és jellegzetes brit autóbuszokra is felszállhatunk, igaz ezek nyitott fedelűek.

A Gibraltár-szikla 425 m magas, és 1250 m széles. A kőszirt lábánál luxusszállodák sorakoznak, kicsit magasabban pedig vendéglőkbe térhetünk be, de akár strandon is süttethetjük a testünket, vagy teniszpályán, esetleg focipályán sportolhatunk. A szikla oldalába a 18. században vájtak alagutat. Ez szintén nagy turistalátványosság. Nem csak felsétálni lehet a sziklán, de liftet is üzemeltetnek. A szikla tetejére érve még egy botanikuskertet is körbejárhatunk.

A területen repülőtér is van, de olyan kicsi, hogy amikor le akar szállni egygép,olyankor leállítják az autók közlekedését.

A déli részen az Európa-pontot tekinthetjük meg, ami lényegében egy világítótorony.

blog.superbreak.com
blog.superbreak.com

A majmokkal Gibraltáron is érdemes vigyázni, ugyanis előfordul, hogy agresszívabban reagálnak dolgokra, vagy meglopják a turistákat. A műsorvezető fotós társát is megharapta egy majom, amikor le akart vele fotózkodni, de szerencsére nem lett komolyabb baja.

A legenda szerint addig, amíg majmok lesznek Gibraltáron, a terület Nagy-Britannia része marad. A szavazások alapján azonban nagyon úgy fest, hogy ezt a lakosok nem bánják.

A majmokat még Afrikából hozták a brit helyőrség katonái. Néhányuknak még idomított majmuk is volt. Az állatok később elszaporodtak.

Wikipedia
Wikipedia

Sokan a helyi turizmusból élnek, de a katonai támaszpont, valamint a kőolaj-finomító üzem is szolgál munkalehetőséggel.

A tengerentúli területen többféle népcsoport is él. A legtöbben spanyolul és angolul, valamint ennek a két nyelvnek a keverékén beszélnek. Körülbelül 28-30 ezer ember lakik Gibraltáron, de az utóbbi időben egyre többen érkeznek ide, ezért a lakások is drágábbak lettek.

1895-ben alapították meg a Gibraltári Labdarúgó Szövetséget, amely a gibraltári labdarúgó-bajnokság működtetése mellett a gibraltári válogatottért is felel.

blogs.r.ftdata.co.uk
blogs.r.ftdata.co.uk

A belvárosban nagy látványosság a Kazamaták tere. A közelben üzleteket is találunk, modern házakat és csempével díszített épületeket, valamint templomokat és mecsetet. Szuvenírtárgyakat is vásárolhatunk. Az itt élők többsége a keresztény hitet vallja. A várost máskülönben városnéző busszal is bejárhatjuk. Ha valaki további látnivalókra vágyna, akkor megtekintheti a cseppkőbarlangot, a Mór kastélyt és a Gibraltár Múzeumot, de akár delfinnéző vagy bálnafigyelő túrán is részt vehet – igaz, delfinnel és bálnával nem biztos, hogy találkozunk. A Trafalgar temetőt szintén meg lehet tekinteni szervezett túra kíséretében. Mindemellett a sziklának azt a részét is felfedezhetjük, amit még a második világháború alatt vájtak a földbe.

Fotó: 2.bp.blogspot.com

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez