A Nemzetközi Sakkszövetség orosz elnöke kétes offshore cégeken keresztül uralja a sakkvilágot

Kirszan Iljumizsinov fejében a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE és az ő üzleti világa egy és ugyanaz! Ezt állítja néhány egykori sakkvilágbajnok, mint Karpov és Kaszparov, valamint Nigel Short brit nagymester. Most a Panama-iratok botrány kapcsán kiderült: az orosz milliárdos offshore cégeken keresztül birtokolja azokat a jogokat, melyek a nagy nemzetközi tornák megrendezésével és közvetítésével kapcsolatosak.

A The Guardian című brit lap, melynek újságírói a Süddeutsche Zeitung munkatársaival együtt kulcsszerepet játszottak a Panama-iratok offshore-botrány kirobbantásában, hosszas elemzést közöl az orosz milliárdos sajátos üzleteiről.

Kicsoda Kirszan Iljumizsinov? 1995-ben lett a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke. Azóta folyamatosan újraválasztják, noha olyan ellenfelei voltak, mint Karpov vagy Kaszparov. Mindkét volt világbajnok biztos abban, hogy az offshore-cégek, melyeket egy Kaplan nevű izraeli üzletember irányít, jelentős részben azt a célt szolgálják, hogy garantálják Iljumizsinov újraválasztását. Ennek legkézenfekvőbb módja a 177 tagú FIDE egyes vezetőinek a megvásárlása.

kirsan-ilyumzhinov-afp-photo-1449251336852

Nigel Short nagymester még azzal is meggyanúsítja Iljumizsinovot, hogy Putyin politikáját támogatja az egész világon. Iljumizsinov a Kalmük Köztársaság elnöke volt Oroszországban egészen 2010-ig. Egyik közeli munkatársát elítélték, mert megszervezte egy oknyomozó újságíró meggyilkolását. Mi után kutatott a meggyilkolt orosz újságíró? A Nemzetközi Sakkszövetség elnökének offshore cégei után! Most kiderült: ezek egy részét a Fonseca ügyvédi iroda szervezte és a Brit Virgin-szigeteken vannak bejegyezve. Ez egy hírhedt adóparadicsom. Az amerikai külügy mindenesetre rátette Iljumizsinovot arra a tilalmi listára, mely nem engedi be az USA területére azokat a korrupcióval gyanúsított orosz milliárdosokat, akik közel állnak Vlagyimir Putyinhoz.

Maga Iljumizsinov mindent cáfol. Szerinte a Nemzetközi Sakkszövetség professzionálisan és semlegesen működik. Nigel Short brit nagymester szerint viszont a FIDE éppen olyan korrupt szervezet, mint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, melynek egész volt vezérkara, élén a lemondott elnökkel, Sepp Blatterrel, korrupciós vizsgálat tárgya az Egyesült Államokban és Svájcban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez