A Nemzeti Összetartozás Napja – Újraavatták a Trianoni szégyenfalat Noszvajon

A Trianoni szégyenfal emléktábla felavatásával, könyvbemutatóval, kiállításmegnyitóval és más érdekes programokkal készült június 4-re, a Nemzeti Összetartozás Napjára Noszvaj. Minden magyar felelős minden magyarért, együtt erősebbek vagyunk, mint külön-külön – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Noszvaj országgyűlési képviselője.

Az Oxigén Hotel Family&Spa kerítésénél álló Trianoni szégyenfal emléktáblájának felavatása volt a mai nap csúcspontja Noszvajon. Eköré szervezték a Nemzeti Összetartozás Napjának programsorozatát – mesélte a szálló ügyvezető igazgatója, Sárvári Kriszta.

DSC_1119

A program részvevői a noszvaji De La Motte kastélyban gyűltek össze, ahol először az épület történetét ismertető könyvet, Az Illuzionistát mutatták be. Majd ezután a szerző, Dr. Varga Kálmán megnyitotta az „Ők is voltak gyerekek” című tárlatot. Az arisztokrata gyerekportrékat bemutató vándorkiállítás eredetileg 2012-ben nyílt meg a fertődi Esterházy-kastélyban.

n1

Miután Dr. Varga Kálmán helytörténész végigkalauzolt a teljes kastélyon és annak több titkát is elárulta, a vendégek átmentek az Oxigén Hotel Family&Spa kerítéséhez, ahol leleplezték a “Trianoni szégyenfalat”.  Az emléktáblát eredetileg Noszvaji és Novaji Galassy Gyuláné állíttatta 1933. július 25-én, de a régi tábla idővel megsemmisült. Most a falu egyik legidősebb lakójának elmondása alapján rekonstruálták és helyezték el a régi helyén a hotel tulajdonosai által finanszírozott emléktáblát.

táblajó2

.Az emléket Anda Tibor református lelkipásztor áldotta meg, majd a Matyó néptáncegyüttes kalotaszegi táncokat adott elő.

n2

Az ünnepségeken részt vett Nyitrai Zsolt miniszteri biztos, Noszvaj és térsége országgyűlési képviselője is. A politikus az Imány-dombon található emlékhelyen elmondott beszédében hangsúlyozta: “június 4-e történelmünk legsötétebb, legfájóbb napja, a trianoni békediktátum következtében sokan gondolták úgy, hogy ezt követően nem lesz magyar nyelv, kultúra, nem lesz magyar haza. Ma azonban azt üzenjük az egész világnak, hogy mégis itt vagyunk… És jó hírekről is beszámolhatunk. Immár 800 ezer határon túli magyar tette le az állampolgársági esküt, de ez a szám hamarosan eléri az egymilliót. Fontos nemzetstratégiai cél, hogy a hazai fiatalok megismerjék a külhoni magyarok lakta területeket, az ott élő emberek kultúráját, szokásaikat. Ezért legalább egyszer osztálykirándulás keretében el kell jutniuk ezekre a területekre. Eddig 100 ezer tanuló vett részt ilyen kiránduláson. Ugyanakkor fontos ezen térségek fejlesztése is, a testvértelepülések anyagi támogatására pedig programokat dolgoztunk ki. Nem kevésbé fontos a határon túli oktatás segítése, illetve az ösztöndíjrendszer működtetése” – sorolta a képviselő.

n3

Nyitrai Zsolt kérdésünkre elmondta: jó, hogy újra helyére került a régi emléktábla. Szerinte kétféleképpen lehet Trianonra emlékezni, keseregve és büszkén. Büszkének kell lennünk a fennmaradásért, a kultúránk megőrzéséért és a jövőbe kell tekintenünk. A jövőben pedig nagy fejlesztések előtt áll Noszvaj és térsége, egész Heves megye. Összesen 50 milliárd forintra írnak ki pályázatokat a következő hétéves ciklusra. Azt is kiemelte, hogy nem egy fővárosi idegen, hanem maguk a települések javaslata alapján tervezik majd meg az adott fejlesztéseket.

A táblaavatás után a noszvaji hivatalos ünnepség következett, majd a nap végén a De La Motte kastély szomszédságában alig két hónapja megnyílt Tündérkert gyermekbarát szálló fogadta egy-egy különleges óriáspalacsintára a vendégeket.

 

Fotó: Konkoly-Thege György

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez