Magyar cég kapta a csomagolástechnika Oscarját

A szakmán kívül kevesen gondolnák, hogy a csomagolástechnikának is van Oscar-díja. WorldStar díjnak hívják és idén magyar cég: a székesfehérvári Adu Alba kft kapta meg.

Erről a páratlan magyar sikerről számoltak be az újságíróknak a budapesti Cafe 57 étteremben. Az érdeklődőknek az Adu Alba kft ügyvezetője, Varga József és a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára, Nagy Miklós mesélt a díjról és a díjazottról.

Az Adu Alba kft WorldStar díja
Az Adu Alba kft WorldStar díja

A csomagolási iparág a magyar gazdaság GDP-jének mintegy 2 százalékát adja. A teljes termelés 51 százaléka export, ennek zöme Nyugat-Európába megy. Az Abu Alda Nigériába, Indiába, Kínába, Brazíliába is szállít. Az ágazatban sikeresek a magyar vállalkozások: 1997 óta összesen 87 díjat nyertek.

Középen Nagy Miklós a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára
Középen Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára

Ezek közül kiemelkedik a szakma Oscar-díjának számító WorldStar, amelyet májusban vehetett át az Adu Alba kft a Csomagolási Világszövetségtől a budapesti Ram Colosseumban. Az, hogy a rendezvény Budapesten lehetett, nagy szó: szinte ugyanolyan nehéz elnyerni a rendezés jogát, mint egy sport világversenyét.

Egészen pontosan a székesfehérvári vállalat műanyag habtálcája kapta a rangos elismerést. A szokásos műanyag lemezekkel szemben a polietilén hablemezből vákuumformázott habtálca olcsóbban állítható elő, és nem egyszerűen tökéletesen védi a benne elhelyezett tárgyakat –  akár a tojások is épségben maradnak benne -, de hő- és zajszigetelő képességgel is rendelkezik. Nagy előnye, hogy a szokásosnál könnyebb, így például a szállítása is olcsóbb. Az előállítása pedig nem terheli a környezetet – az alapanyaga újra felhásználható.

Jobbra Varga József, az Adu Alba kft ügyvezetője
Jobbra Varga József, az Adu Alba kft ügyvezetője

Itt persze nem áll meg a 2003-ban családi vállalkozásként indult és ma 60 embert foglalkoztató Adu Alba Kft, a habtálca továbbfejlesztését tervezik. Ebben pedig minden segítséget és támogatást megad nekik a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez