Állva tapsolták a Kongresszusban Modit, akit valaha be sem engedtek az Államokba

Narendra Modi az amerikai-indiai biztonsági együttműködés elmélyítését állította középpontjába. Az indiai kormányfő hazája és az Egyesült Államok közötti együttműködés szorosabbra fűzésére szólított fel, elsősorban a terrorizmus elleni küzdelemben.

A miniszterelnök különleges biztonsági intézkedések közepette érkezett a törvényhozás épületébe. Narendra Modi, akit 2002-ben, Gudzsarát indiai szövetségi állam főminisztereként még kitiltottak az Egyesült Államokból, a kongresszusi politikusok most felállva, hangos ovációval köszöntötték.

“A terrorizmus elleni harcot több szinten kell megvívni, s a diplomácia, a hírszerzés vagy a hadsereg hagyományos eszközei ehhez immár nem elégségesek” – fogalmazott a kontinensnyi ország politikusa. Hangsúlyozta, hogy a terrorellenes küzdelemben mindkét ország veszített civileket és katonákat egyaránt, s most eljött az ideje a biztonsági együttműködés elmélyítésének.

Beszédében kiemelte, hogy India és az Egyesült Államok a világ két legnagyobb lélekszámú demokráciája. “Egy erősebb és virágzó India stratégiai érdeke az Egyesült Államoknak” – szögezte le, és elmondta, hogy India már eddig is nagy szerepet vállalt az Indiai-óceán térsége biztonságának fenntartásában.

Modi  utalt Pakisztánra is, amikor így fogalmazott: “miközben a terrorizmus szerte a világban tért hódít, ennek az egyik melegágya India szomszédságában van”. Sürgette Washingtont, hogy szigetelje el azokat az országokat, amelyek szerinte támogatják a terrorizmust. India egyébként mindig is hangot adott elégedetlenségének amiatt, hogy Washington katonailag támogatja Iszlamabadot.

Az indiai kormányfő kedden a Fehér Házban eszmecserét folytatott Barack Obama elnökkel is, és a találkozó után Obama bejelentette, hogy a 2008-ban kötött amerikai-indiai megállapodás értelmében India hat atomreaktort létesít, s ezeket amerikai cégek építik meg. A két államférfi azt is bejelentette, hogy India még az év vége előtt aláírja a párizsi klímaegyezményt.

Narendra Modi látogatása elemzők szerint jól érzékelteti a rohamosan javuló amerikai-indiai viszonyt. Az első indiai miniszterelnök, aki az Egyesült Államokban járt, Dzsavaharlal Nehru volt, aki 1949-ben, két esztendővel India függetlenné válása után tett látogatást a Potomac partján. Radzsiv Gandhi volt az első miniszterelnök, aki beszédet mondott a washingtoni kongresszusban, 1994-ben Naraszimha Rao, akkori indiai kormányfő már azt kérte Washingtontól, hogy felejtsék el a hidegháború korszakát és az Egyesült Államok segítsen Indiának abban, hogy a “világ legnagyobb piacgazdaságú országává” válhasson.

Narendra Modit sokáig nem látták szívesen az Egyesült Államokban, sőt, 2005-ben megtagadták tőle a beutazási vízumot is, mert az Egyesült Államok részben őt tette felelőssé a gudzsaráti vallási hátterű zavargásokért. Modi  akkor Gudzsarát szövetségi állam főminisztere volt. Az Egyesült Államok fontos stratégiai partnerként tekint Indiára, elsősorban Kína növekvő befolyásának “kiegyensúlyozása” okán.

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez