Különleges csapatok a focibajnokságon: székelyek, kurdok, el nem ismert területek

Visszafojtott lélegzettel várja Európa a holnap kezdődő foci Ebét. Pedig alig egy hete ért véget egy másik torna, valójában világbajnokság a nemzetközileg el nem ismert Abháziában.

A döntőt a házigazda és a Nagy-Britanniában élő pandzsáb nyelvi kisebbség játszotta, a bajnok végül Abházia lett. A nemzetközileg Grúzia részének tekintett, alig 300 ezres lakosú entitásban akkora volt az öröm, hogy a meccs másnapjára nemzeti ünnepet hirdettek.

A világ el nem ismert területeinek és nemzetiségeinek válogatottjait a Független Labdarúgó Szövetségek Konföderációja (CONIFA) fogja össze 2013 óta. A világ öt kontinenséről eddig 35-en csatlakoztak. Például a már említett Abházia, Székelyföld, Észak-Ciprus, Lappföld, az iraki kurdok vagy a Japánban élő koreaiak. Ők 35-en nem a nemzetközileg elismert válogatottakban, hanem saját csapataikban szeretnének focizni.

Összesen 166.843.377 embert fog össze a CONIFA világszerte. Alig hároméves fennállása óta már nem egy bajnokságot rendezett. Az első világkupa két éve a svédországi Östersundban, a második pedig most Abháziában volt. A tavalyi Eb meccseit Debrecenben játszották.

Persze adódik a kérdés, miből finanszírozzák ezt a nemes kezdeményezést. A CONIFA minden munkatársa önkéntes alapon dolgozik, a működéshez szükséges összegek szponzoroktól, támogatóktól, adományokból és tagdíjakból jönnek össze.

Már pedig ez nem kevés, ha figyelembe vesszük, mennyibe került a június eleji világbajnokság Szuhumiban. Az abház miniszterelnök, Artur Mikvabia 3,5 milliós költségvetésről beszélt a Szabad Európa Rádiónak. Ebből 450 ezret az utak felújítására és a helyi stadionok befogadóképességének növelésére költöttek. A meccsekre egyébként 500-800 rubelért, körülbelül 2100-3400 forintért lehetett jegyet kapni.

Az már biztos, hogy jövőre is rendez bajnokságot a CONIFA, viszont a helyszínt még nem hirdették ki. Egyelőre Kambodzsa és a japán sziget, Okinava jelentkezett házigazdának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez