Ezzel a repülővel nyomnák le az oroszok a Boeinget és az Airbust

Hivatalosan is bemutatták az oroszok új utasszállító repülőgépüket, az Irkut MC-21-et, amelytől azt remélik, hogy méltó ellenfele lesz a majd a Boeingnek és az Airbus-nak. Az oroszok szerint ugyanis az MC-21 mindenben veri a rivális repülőket.

Egészen távoli vidéken, Szibériában került sor az oroszok új középhatótávolságú utasszállító repülőgépének a bemutatására. A rendkívül giccsesre sikeredett rendezvényen Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök azt mondta: biztos benne, hogy az új repülő az orosz légiközlekedés büszkesége lesz, az utasok pedig örömmel fognak repülni majd az MC-21-esen.

Ahhoz viszont legalább egy évet várni kell, hogy a sorozatgyártás megkezdődjön. A tesztelés ugyanis még javában zajlik, részleteket pedig nem árultak el a rendezvényen.

 Beltyukov

Az viszont tudni lehet, hogy az MC-21 két verzióban fog megjelenni a piacon. Az egyik az MC-21-300-as lesz, amely 160-211 utas szállítására lesz alkalmas, mig az MC-21-200-ast 130-165 székkel szerelnék fel. Mindkét repülőtípus 6400 km megtételére lenne képes egyhuzamban. Az üzemeltetésük pedig 15 százalékkal lenne olcsóbb a jelenleg üzemelő riválisok hasonló kategóriás gépeihez képest –  állítják az oroszok.

Vlagyimir Valkov, az Irkut Corp alelnöke ugyanis elmondta, hogy az MC-21-es kompozit anyagokból, nem pedig acélból készül. Ez pedig azt jelenti, hogy a gép sokkal könnyebb lesz, vagyis kevesebb üzemanyagot használ majd. A kompozit anyagok ráadásul sokkal strapabíróbak és erősebbek, mint az acél. Valkov szerint ennek a technológiának az alkalmazása komoly előrelépést jelent az orosz repülőgépipar számára.

MC-21_on_the_assembly_line_at_Irkut

A nyugati szankciók miatt szorongatott helyzetben lévő Oroszország egyébként komoly pénzeket költ kutatásra és fejlesztésre, ami alól a légiközlekedés sem számít kivételnek. Az oroszok ugyanis így szeretnék magukat minél inkább függetleníteni a nyugati cégektől.

Az MC-21-estől viszont senki se várjon csodát. Az oroszok ugyanis hasonló rivaldafényben mutatták be annak idején a Szuhoj Superjet 100-as repülőjüket, amihez szintén nagy reményeket fűztek. Oroszországon kívül azonban csak néhány országban alkalmazzák őket. Igaz, 2008 óta mindössze 105 darabot gyártottak belőlük.

mc-21-irkut_0

 

kip:airheadsfly.com, wikipedia, 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez